Σελίδες

Tuesday, December 13, 2011

Οι προστάτιδες συντεχνίες



Του Πάσχου Μανδραβέλη
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2011 09:02
...Κάθε φορά που κάτι γινόταν για να περιοριστούν τα εξωφρενικά χρέη στο χώρο του φαρμάκου οι συνδαιτυμόνες του χώρου κραύγαζαν για την «υγεία του λαού»...
Όπου υπάρχουν περιορισμοί και ολιγοπώλια ο κόσμος πληρώνει παραπάνω…

Μα, δεν το ’λεγε κι αυτός νωρίτερα, για να μην πληρώνουμε τσάμπα τόσα χρόνια; Ο λόγος για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Κώστα Λουράντο, ο οποίος αντιδρώντας και στην ελάχιστη απελευθέρωση του επαγγέλματος που επιχειρούν οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος, δηλαδή στην πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και από τα σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι η μείωση κατά 20% της τιμής που προβλέπεται λόγω απελευθέρωσης θα μπορούσε να γίνει και από τα φαρμακεία (Βήμα FM, 12.12.2011).

Αυτό και μόνο δείχνει τα αγαθά του ανταγωνισμού. Πριν καν υπάρξει απελευθέρωση, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι οι τιμές μπορούν να πέσουν κατά 20%. Σκεφθείτε το κέρδος για τον καταναλωτή αν πραγματικά υπάρξει ανταγωνισμός. Θα γίνει της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στα φάρμακα. Όπως σωστά δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη ο ίδιος συνδικαλιστής φαρμακοποιός για τη μείωση κατά 92% της τιμής των σκευασμάτων κατά την ηλεκτρονική δημοπρασία από το υπουργείο Υγείας, «από τη στιγμή που οι εταιρείες έκαναν τόσο γενναία έκπτωση, σημαίνει πως τόσα χρόνια αισχροκερδούσαν». Πολύ σωστά τα λέει. Όπου υπάρχουν περιορισμοί και ολιγοπώλια ο κόσμος πληρώνει παραπάνω και κάποιοι ελέω υπουργικών αποφάσεων ή πολιτικής αβελτηρίας θησαυρίζουν. Και όλα αυτά τα χρόνια πολλοί από τον χώρο του φαρμάκου θησαύρισαν στην πλάτη μας.

Το αστείο είναι ότι κάθε φορά που κάτι γινόταν για να περιοριστούν τα εξωφρενικά χρέη οι συνδαιτυμόνες του χώρου κραύγαζαν για την «υγεία του λαού». Ποιος θυμάται τη μεγάλη σπέκουλα που έγινε την περίοδο 2000 - 2004 με τη λίστα φαρμάκων, τους κλαυθμούς για τους φτωχούς που δεν θα είχαν πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα και θα πέθαιναν λόγω της κυβερνητικής αναλγησίας; Κάπως έτσι προσπαθούν να μας κοψοχολιάσουν για την απελευθέρωση του επαγγέλματος οι σύλλογοι φαρμακοποιών. Ακόμη και η απελευθέρωση του ωραρίου -να ανοίγουν π.χ. αν επιθυμούν κάποιοι το Σάββατο- «εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του λαού».

Έτσι και με το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, ο κ. Λουράντος βρήκε νέους τρόπους για να κινδυνολογήσει. Για το... καλό μας, φυσικά: «Φανταστείτε λοιπόν να το πουλάνε στα σούπερ μάρκετ με ένα ευρώ. Που αυτό σημαίνει πως θα έρχεται από τρίτες χώρες, πιθανότατα από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία. Και σας ρωτώ ευθέως, θα δίνατε εσείς ένα προϊόν αμφιβόλου ποιότητος στο μωρό σας;». Φυσικά όχι. Κανείς δεν θα ήθελε να δίνει στο παιδί του «προϊόν αμφιβόλου ποιότητος» και γι’ αυτό δίνουμε ένα σκασμό λεφτά στον ΕΟΦ και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να ελέγχουν. Επιπλέον οι γονείς μπορούν να κοιτούν την ποιότητα και την τιμή, και ποιος ξέρει; Πιθανόν θα προτιμήσουν τα φαρμακεία. Θα είναι όμως επιλογή τους και δεν θα έχει γίνει με υπουργική απόφαση ο κ. Λουράντος προστάτης άγιος των παιδιών της επικράτειας.

Πολλοί σκούζουν για τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας κινδύνους για τον λαό, έτσι ώστε ο λαός να προσπερνά την αιμορραγία στην τσέπη του. Τόσα χρόνια δοκιμάσαμε όλους τους περιορισμούς που μπορούσαν οι συντεχνίες και οι πολιτικοί να φανταστούν. Ήρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε και την απελευθέρωση. Και να είμαστε σίγουροι: ακόμη και αν υπάρξει γάλα από το Μπαγκλαντές στα σούπερ μάρκετ, πρώτος ο κ. Λουράντος θα το καταγγείλει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.12.2011

No comments:

Post a Comment