Πάσχος Μανδραβέλης
Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2011 17:03
Αν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι τόσο κοινωνικό και τόσο σημαντικό αγαθό που δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, τότε δεν θα πρέπει να κόβεται ποτέ και για κανένα λόγο.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ΓΕΝΟΠ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ -ή έστω κατά οποιασδήποτε περαιτέρω μετοχοποίησής της- είναι η φύση του ρεύματος. Ανάμεσα στα παχιά λόγια και στα βαριά συνθήματα, π. χ. «Ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για τον λαό», ορθώνεται το επιχείρημα ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό που απειλείται από την ιδιωτικοποίηση των μονάδων παραγωγής του. Αν και μ’ αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να κρατικοποιηθούν ακόμη και οι ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, εκ του επιχειρήματος προκύπτει μια λογική αντινομία. Αν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι τόσο κοινωνικό και τόσο σημαντικό αγαθό που δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, τότε δεν θα πρέπει να κόβεται ποτέ και για κανένα λόγο. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό διαρκή επιστράτευση, διότι αλλιώς μπαίνουμε στ σφαίρα του παραλόγου· να κόβουν, δηλαδή, σήμερα οι εργαζόμενοι το τόσο ζωτικό ηλεκτρικό ρεύμα για να μην το παράγουν αύριο οι ιδιώτες. Ποιος, όμως, σ’ αυτήν τη χώρα είδε τη λογική και δεν την παρέκαμψε;
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι ένας από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ταλαιπωρούνται από τα καπρίτσια της ΓΕΝΟΠ, που κάνει αγώνες για να διατηρηθεί ανέπαφο το δικαίωμα να παίρνουν κάποιοι συνδικαλιστές 65.000 ευρώ ετησίως μόνο σε οδοιπορικά. Ξέρει ότι σε κάποιες οριακές έστω περιπτώσεις η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.
Στη μηνυτήρια αναφορά που έκανε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου της ΔΕΗ αναφέρει ότι «μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή συμπολιτών μας που στηρίζονται σε ηλεκτρικά ιατρικά μηχανήματα (αναπνευστήρες κατ’ οίκον, άτομα που κοιμούνται με «μάσκα» λόγω «άπνοιας ύπνου») για να επιβιώσουν».
Στη μήνυση, που ορθώς δεν στρέφεται ευθέως κατά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά κατά παντός υπευθύνου της επιχείρησης (οι πολίτες δεν συναλλάσσονται με τη ΓΕΝΟΠ, συναλλάσσονται με τη ΔΕΗ, η οποία έχει υποχρέωση να τακτοποιήσει τα του οίκου της), αναφέρει και μια σειρά άλλων αρνητικών επιπτώσεων από τις διακοπές ρεύματος στην υγεία των πολιτών και την οικονομία του τόπου: «Αναβολή προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων», «αλλοιώσεις τροφίμων», «σημαντική οικονομική ζημιά για το κράτος, η οποία υπολογίζεται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα, για εισαγωγές ρεύματος από Ιταλία, απώλεια ΦΠΑ» κ. ά. Να σημειώσουμε εδώ ότι κάθε μέρα απεργίας της ΔΕΗ κοστίζει στον ελληνικό λαό το τετραπλάσιο από την ημερήσια λειτουργία της πάλαι ποτέ κρατικής «Ολυμπιακής».
Στη σελίδα που δημιούργησε στο Facebook ο κ. Λιαρόπουλος και αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη απλοί άνθρωποι καταγράφουν τις ζημιές που υφίστανται από τον αγώνα του κ. Φωτόπουλου και της παρέας του, οι οποίοι διαφεντεύουν τη ΔΕΗ. Ο Λευτέρης Παρ. γράφει: «Είμαι 59 ετών. Θέλω να σας γνωρίσω ότι εδώ και μια δεκαετία κοιμάμαι με το μηχάνημα CPAP και το ρεύμα μού είναι απαραίτητο. Οι διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι σοβαρότατες. Παρακαλώ να λάβετε γνώση από την έδρα μελέτης ύπνου του Πανεπιστήμιου Αθηνών ότι χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις διακοπές ρεύματος».
Ο κ. Τάσος Τζιαφέτας διατηρεί ξενώνα στη Βλάστη Κοζάνης, 24 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα, «το κέντρο της ηλεκτρικής παραγωγής, αλλά και κέντρο των εργατοπατέρων», όπως γράφει. «Από τη μέρα λειτουργίας της επιχείρησής μου, μύρια προβλήματα έχω με τη ΔΕΗ. Δίκιο όμως δεν βρίσκω. Το τελευταίο είναι και χθεσινό! Από τις συνεχείς διακοπές “κάηκε” ο υπολογιστής μου με αποτέλεσμα να τρέχω και να μη φθάνω! Πέρυσι από τις δήθεν βλάβες του δικτύου (βλέπε αδιαφορία και έξτρα μεροκάματα) η ζημιά μου ήταν μεγάλη (έχω και σχετικά τιμολόγια). Πού να βρω το δίκιο μου; Και πού να μάθετε τα “κεκτημένα” των ΔΕΗτζήδων!». «Tα «κεκτημένα”; Εννοείτε πέρα από τα 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο που πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι στο ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ;», ρώτησε η γνωστή οικονομολόγος κ. Μιράντα Ξιαφά.
Κι εδώ πρέπει να τεθεί ένας περαιτέρω προβληματισμός. Αφού λοιπόν η ΓΕΝΟΠ κόπτεται μόνο για το φθηνό ρεύμα του λαού και να παραμείνει κρατική η ΔΕΗ, δεν παραιτούνται καμιά δεκαετία από την επιδότηση του ασφαλιστικού τους από τον προϋπολογισμό; Με επτά δισ. εξοικονόμηση, μέχρι και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες μπορούμε να κρατικοποιήσουμε.
Υ. Γ. Οσοι θέλουν να συνυπογράψουν τη μήνυση μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://goo.gl/c13ef
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 23.6.2011
No comments:
Post a Comment