Friday, April 6, 2012

Ένας θορυβώδης θάνατος


04/04/2012
Από τον δικτυακό τόπο www.protagon.gr
 «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Και επειδή δεν μπορώ να βρω το δίκιο  μου, δεν μπορώ να βρω άλλον αγώνα αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου.» Πρόκειται για το περιεχόμενο του σημειώματος που φέρεται να είχε επάνω του ο τραγικός αυτόχειρας του Συντάγματος. Και δεν αποκλείεται, ο 77χρονος φαρμακοποιός να εξελιχθεί σε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα ή, αν θέλετε, σε έναν από τους συμβολισμούς των αλλαγών που έφερε η κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Ήδη στο σημείο όπου έπεσε νεκρός συγκεντρώνονται άνθρωποι, κάποιοι αφήνουν και λουλούδια, ακούγονται σποραδικά συνθήματα. Και οι «Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές» οργανώνουν πορεία στη μνήμη του. Συγκεντρώσεις διοργανώνονται στο Σύνταγμα (στις 18.00) και στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, στις 19.00

Αλλά και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, έσπευσε να συνδέσει τα προβλήματα της κρίσης με την αυτοκτονία του πρώην συναδέλφου του-οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες. Ο Κώστας Λουράντος, ανέφερε πως ο 77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994. Τότε πούλησε το φαρμακείο που διατηρούσε στη περιοχή των Αμπελοκήπων σε άλλο συνάδελφό του. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων»-αυτό πιθανότατα εξηγεί και την επιλογή της πλατείας Συντάγματος για να βάλει τέλος στη ζωή του. Ήταν η τελευταία, η πιο μεγάλη, η πιο συγκλονιστική πράξη διαμαρτυρίας του.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. Την τριετία της κρίσης οι αυτοκτονίες ή οι απόπειρες των ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αυξήθηκαν δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε η αστυνομία στη Βουλή, τη διετία 2009-2011, οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε 1.727. Και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση των αρχών. Υπάρχουν περιστατικά που, για λόγους κοινωνικής απαξίωσης, μένουν μακριά από τη δημοσιότητα.

Το  2009 οι περιπτώσεις αυτοκτονιών (τελεσμένες - απόπειρες) ανήλθαν σε 507, ενώ το 2010 αυξήθηκαν κατά 22,5%, φθάνοντας στις 622 και, παρέμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο, το 2011, έτος κατά το οποίοτα άτομα που έθεσαν ή αποπειράθηκαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ανήλθαν σε 598. Όπως είναι επίσης αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των αυτοκτονιών σημειώνονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας όπου τα οικονομικά προβλήματα εμφανίζονται-και είναι-περισσότερο πιεστικά. Σύμφωνα με την εθελοντική οργάνωση «Get Involved» και το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν αύξηση των αυτοκτονιών. Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 τα οικονομικά θέματα ήταν το σύνηθες θέμα που απασχολούσε τα άτομα, όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι, και μάλιστα από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά κατά την οποία η κρίση δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί στην Ελλάδα.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι δεν είναι εύκολο να προσδιορίσεις αντικειμενικά αν τα αίτια για μια αυτοκτονία (ή απόπειρα) είναι αποκλειστικά οικονομικά ή αν η ψυχολογική πίεση που ασκούν τα οικονομικά προβλήματα, διεγείρει ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Πιθανότατα ισχύουν και τα δύο. Η οικονομική επιτυχία στην Ελλάδα-και όχι μόνο-συνδέεται με την εκπλήρωση ρόλων, όπως για παράδειγμα του αρχηγού της οικογένειας και καταλαμβάνει υψηλή θέση στον αξιακό κώδικα των ανθρώπων.
.


No comments:

Post a Comment