Monday, January 31, 2011

Εκτίμηση για την επένδυση της γέφυρας Ρίου Αντιρίου. Κ., Χατζηθωμάς

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΙΟΥ.

Ευρώ
Δραχμές (εκ.)
Κόστισε
740
252.155
Δημόσιο
74
25.215,5
Τράπεζα
296
100.862
Κοινοπραξία
370
126.077,5
Εισπράξεις
1700
579.275
(Τα ποσά είναι από τον τύπο)

Διάβασα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα ένα mail (βλ. http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=42387:2011-01-23-140000&catid=16:listes-tis-ellados&Itemid=196για την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, και έκανα μερικούς υπολογισμούς, αν και τα στοιχεία που δίνει το mail είναι λάθος ακόμη και με τα δικά του δεδομένα, πχ αφαιρεί δισεκατομμύρια δραχμές από εκατομμύρια Ευρώ και βγάζει αποτέλεσμα...τα υπόλοιπα (εάν τα πάρουμε για σωστά) δεν είναι αρκετά για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για το κέρδος. π.χ τα 1700 εκ Ευρώ είναι το άθροισμα των εισπράξεων στα 35 χρόνια; η αξία των εισπράξεων μετά από 35 χρόνια, ή αξία των εισπράξεων στην αρχή της εκμετάλλευσης, και υποθέτω ότι πρόκειται για ακαθάριστα έσοδα, άρα υπολογίζουμε μικτό κέρδος.
Το mail με λίγα λόγια είναι για τα σκουπίδια.

Εκτίμηση για την επένδυση της γέφυρας Ρίου Αντιρίου. Κ., Χατζηθωμάς



ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΙΟΥ.

Ευρώ
Δραχμές (εκ.)
Κόστισε
740
252.155
Δημόσιο
74
25.215,5
Τράπεζα
296
100.862
Κοινοπραξία
370
126.077,5
Εισπράξεις
1700
579.275
(Τα ποσά είναι από τον τύπο)

Διάβασα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα ένα μήνυμα με θέμα την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, και έκανα μερικούς υπολογισμούς. Τα στοιχεία που δίνει το mail είναι λάθος ακόμη και με τα δικά του δεδομένα, πχ αφαιρεί δισεκατομμύρια δραχμές από εκατομμύρια Ευρώ και βγάζει αποτέλεσμα...τα υπόλοιπα (εάν τα πάρουμε για σωστά) δεν είναι αρκετά για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για το κέρδος. π.χ τα 1700 εκ Ευρώ είναι το άθροισμα των εισπράξεων στα 35 χρόνια; η αξία των εισπράξεων μετά από 35 χρόνια, ή αξία των εισπράξεων στην αρχή της εκμετάλλευσης, και υποθέτω ότι πρόκειται για ακαθάριστα έσοδα, άρα υπολογίζουμε μικτό κέρδος.
Το mail με λίγα λόγια είναι για τα σκουπίδια.

Οι υπολογισμοί που ακολουθούν είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, να είσαι σίγουρος γιαυτό.
Ο μέσος όρος μικτού κέρδους είναι 8-10% για την αγορά (π.χ. οι φαρμακοποιοί που έχουν πάνω από 30% μικτό κέρδος, και τώρα μας βγάζουν το λάδι γιατί θα το κάνουν 19%, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ).
Πόσο είναι το μικτό (ας το πούμε έτσι) κέρδος στην γέφυρα;
Λοιπόν εάν υποθέσω (και μάλλον έτσι είναι) ότι τα 1.700 εκ. Ευρώ είναι οι αθροιστικές εισπράξεις δηλαδή περίπου 48,57 εκ τον χρόνο, τότε για να πάρεις 1.700 εκ με 444 (=740*0,6) αρχικό κεφάλαιο, το επιτόκιο είναι 10,6%.
Το επιτόκιο (δηλαδή το περιθώριο κέρδους) μου φαίνεται μεγάλο, γιατί είναι σχεδόν υποχρεωτική η διάβαση από την γέφυρα, και το ξέρανε όταν την κάνανε και όταν την "χαρίζανε", γιατί όπως και να το κάνουμε είναι φιλέτο και πήγε στους υμετέρους, επίσης ήταν σίγουρα κέρδη για το Δημόσιο εάν το Δημόσιο λειτουργούσε σωστά, αλλά το Δημόσιο δεν λειτουργούσε σωστά, για τον ίδιο λόγο που η γέφυρα "χαρίστηκε" στους υμετέρους.
Η Τράπεζα που δάνεισε το 40% ήξερε ότι θα έπαιρνε σίγουρα πίσω τα λεφτά της (είναι στο 10,6% που είπαμε). Το ερώτημα είναι, βγάζει τόσα η γέφυρα τον χρόνο; Σύμφωνα με το http://indy.gr/library/gia-ta-sdit το 2006 είχε 43 εκ ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή 5,57 δισ πιο κάτω από το ποσό που υπολογίσαμε. Δεν έχουμε υπολογίσει όμως ακόμη την απόδοση των ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ που πήραν από το κράτος: 296 εκ για 35 χρόνια. Ποιά είναι η απόδοση αυτών των κεφαλαίων; η διαφορετικά ποιά είναι η απόδοση της επένδυσης εάν υπολογίσω το σύνολο του επενδεδυμένου κεφαλαίου;
Εάν υπολογίσω το σύνολο του κεφαλαίου (740 εκ.) τότε με ετήσια έσοδα 48 εκ Ευρώ έχω απόδοση 5,5%.
Εάν η ετήσια ακαθάριστη είσπραξη  είναι 43 εκ. τότε έχω απόδοση 4,6%. Γιατί κάνω αυτό τον υπολογισμό; Γιατί έτσι ξέρω το κάθε Ευρώ του συνόλου της επένδυσης τι απόδοση μου δίνει.
και πάει λέγοντας...
Για να το πω πιο απλά,
Με 4,6% επιτόκιο η κοινοπραξία βάζει στην τσέπη της 17,17 εκ Ευρώ τον χρόνο επειδή το Δημόσιο της χάρισε τα λεφτά του.
Με 5,0% επιτόκιο η κοινοπραξία βάζει στην τσέπη της 18,08 εκ Ευρώ τον χρόνο επειδή το Δημόσιο της χάρισε τα λεφτά του.
Με 5,5% επιτόκιο η κοινοπραξία βάζει στην τσέπη της 19,23 εκ Ευρώ τον χρόνο επειδή το Δημόσιο της χάρισε τα λεφτά του.
και πάει λέγοντας...
Είναι το 5% καλή απόδοση για ένα τέτοιο έργο;
Δηλαδή με άλλα λόγια θα μπορούσε κάποιος εάν είχε τα κεφάλαια να το κάνει; Αν κρίνω από το Link το κέρδος ήταν 5,5 εκ Ευρώ. Με τέτοιο κέρδος λογικά ξόδεψε τα υπόλοιπα 37,5 σε λειτουργικές δαπάνες τόκους φόρους και αποσβέσεις. Εδώ σταματάει η ανάλυση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η επένδυση σαν επένδυση δεν μου φαίνεται υπερβολική, υπερβολικό μου φαίνεται να επιδοτούμε μια κοινοπραξία για να κάνει μια δουλειά που εάν την είχε κάνει το κράτος θα μπορούσαμε απλά να δίνουμε λιγότερα διόδια...

Friday, January 28, 2011

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός...Π. Μανδραβέλης


Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2003 10:10
Ναι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Πάντα ήταν κι απόδειξη αυτού είναι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μιας φεουδαρχικής κοινωνίας και της σημερινής. Μόνο που αυτός δεν φτιάχνεται με συνθήματα, αλλά με πιο πολύ δουλειά...

Thursday, January 27, 2011

Σχόλιο για το Άσυλο, του Κ. Χατζηθωμά


Το θέμα του ασύλου είναι ένα ταμπού που απλώς περιμένει κάποιον που θα του δώσει μια σπρωξιά και αυτό θα πέσει και θα σπάσει. Το άσυλο είναι ένα σύμβολο μια τάξης πραγμάτων που δεν υπάρχει. Η παλιά Αριστερά με τους αγώνες της υπέρ της κοινωνίας είχε την ηθική δικαίωση (για τα καλά και τα σφάλματα). Σήμερα που η κοινωνία δεν την θέλει για σωτήρα έχει αποφασίσει να σώσει τους μετανάστες. Η Αριστερά σήμερα έλκεται από δύο πράγματα, τους μετανάστες και την βαρύτητα.

Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι

Tου Διονυση Γουσετη / diongus@otenet.gr

Οι βουλευτές μας κάνουν ό,τι μπορούν για να δικαιώσουν τη Eurostat που μας ανέδειξε ως τους πιο διεφθαρμένους της Ευρώπης. Και το κάνουν μ’ ένα τρόπο προκλητικό. Απολαμβάνουν ασυλίας για ποινικά αδικήματα άσχετα με την πολιτική, όπως π.χ. παράνομη εκτέλεση οικοδομικών εργασιών (για τον λόγο αυτό, η χώρα μας έχει καταδικαστεί δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Διορίζουν συγγενείς, φίλους και πελάτες στη Βουλή. Οι υπάλληλοι της Βουλής, από 800 το 1994, έφτασαν τους 1.800, με προκλητικούς μισθούς. Υπάρχουν βουλευτές που τα δίδακτρα που πληρώνουν για τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι περισσότερα από τα εισοδήματα που δηλώνουν στο πόθεν έσχες, μας είπε ο κ. Βουλγαράκης.

Tuesday, January 25, 2011

Πόρισμα για Siemens. Ζημιά του Δημοσίου.

Εδώ το πόρισμα μιλάει για τα λεφτά που έχασε το Δημόσιο από την siemens. Στο σημείο 1, αναφέρει σαν μίζα το 10% επί όλων των συμβάσεων. Σύμφωνα με το Τ. Τέλλογλου, 10% ήταν η μίζα στις τηλεπικοινωνίες μόνο, γιατί μόνο εκεί είναι γνωστό το ποσοστό της μίζας. Για τις άλλες δραστηριότητες δεν γνωρίζουμε το ύψος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η Siemens, δεν είχε μαύρα ταμεία για τις άλλες δραστηριότητες. Η παρατήρηση αυτή του πορίσματος έχει αξία γιατί δείχνει ότι η εξεταστική επιτροπή μετά από 1,5 περίπου χρόνο δεν έχει καταλάβει ακόμη πως λειτουργούσαν τα μαύρα ταμεία.
Ακολουθεί το κείμενο του Πορίσματος.

Πόρισμα για Siemens. Πολιτικά Κόμματα

Δεν ελέγθηκαν τα κόμματα για το σκάνδαλο. Δεν το απαγόρευε ο νόμος, δεν ήταν εκτός της εντολής της Βουλής, αλλά, είπαν οι βουλευτές, "αφού ξέρουμε ότι τα κόμματα κρατάνε διπλά βιβλία θα βρίσκαμε εμείς κάτι;". Σωστά και στα κονονικά να τα κρατάγανε δεν θα τα βρίσκατε, πως να τα βρείτε δηλαδή αφού δεν τα ελέγξατε;
Ακολουθεί το κείμενο του πορίσματος.

"Η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους.