Sunday, September 28, 2014

Δύο κείμενα για τον ιμπεριαλισμό

Και τα δύο είναι από την εφημερίδα της αριστεράς ΑΥΓΗ.
Περιγράφουν στο πρώτο άρθρο την ομιλία του υπεξ της Ρωσίας Σ Λαβρόφ για την Ουκρανική κρίση και τις προσπάθειες της Ρωσίας για την ανάταξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ μακριά από την σημερινή ένταση και στο δεύτερο (περιγράφουν) τον ρόλο των ΗΠΑ στην κρίση του ΙΡΑΚ μετά την κατίσχυση επί του πεδίου των δυνάμεων του Σουνιτικού Χαλιφάτου. Η «Ρωσοστρέφεια» της Ελληνικής Αριστεράς δεν είναι μυστικό για κανέναν, αλλά για κάποιους δεν είναι ούτε καν αξιοπερίεργο.



Λαβρόφ προς ΗΠΑ: Μην μας σπρώχνετε σε ψυχρό πόλεμο
28.09.2014 , 18:43 Τελευταία ενημέρωση : 28.09.2014, 20:17

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα για μία νέα "επαναφορά" ("reset 2.0") στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου. Σε διάφορες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι καιρός να επαναληφθεί η "επαναφορά", μια λέξη που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον για να περιγράψει μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στις αρχές της προεδρίας Ομπάμα. Επιτέθηκε ωστόσο στη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» του ΝΑΤΟ, επέκρινε την Ουάσινγκτον επειδή απέκλεισε τον σύμμαχο της Ρωσίας Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και είπε πως η Ουάσινγκτον «δεν μπορεί πια να ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου».
«Ενδιαφερόμαστε απολύτως να φέρουμε τις σχέσεις στο κανονικό αλλά δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέψαμε. Τώρα απαιτούν αυτό που οι Αμερικανοί θα αποκαλούσαν πιθανόν μια "επαναφορά"», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ηχογραφημένο κείμενο μίας συνέντευξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του. «Η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ καταστρέφει σήμερα μεγάλο μέρος της δομής συνεργασίας που είχε δημιουργήσει η ίδια μαζί μας. Πιθανότατα, κάτι περισσότερο θα έρθει – μια επαναφορά νούμερο 2 ή reset 2.0», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 5. Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ομπάμα το 2009, η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε παρουσιάσει στον Λαβρόφ ένα κόκκινο "reset" κουμπί για να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν ενταθεί κατά τη θητεία του προκατόχου του Ομπάμα, Τζορτζ Γ. Μπους.
Ο Λαβρόφ είπε πως, χάρη στις «πρωτοβουλίες του ρώσου προέδρου», η κατάσταση βελτιώνεται επί του πεδίου στην Ουκρανία, όπου έχει συμφωνηθεί εκεχειρία από τις 5 Σεπτεμβρίου. «Η εκεχειρία παίρνει μορφή, αν και βέβαια όχι χωρίς προβλήματα. Εποπτικοί μηχανισμοί έχουν εγκαθιδρυθεί, έχουν ξεκινήσει συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ουκρανία, έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες για το αέριο», είπε ο Λαβρόφ. Μιλώντας στη χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος διεθνή ραδιοτηλεόραση RT, ο Λαβρόφ είπε ότι «το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και ότι η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα της, αν και αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει «σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών». Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης στην κριτική που ασκεί η Ρωσία στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον σύρο προέδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δεν υπάρχει χώρος για μικροπρέπειες στην πολιτική», δήλωσε ο Λαβρόφ στη RT. «Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος… θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν πια να ενεργούν ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου και ότι θα πρέπει να συνεργάζονται για να επιλύουν θέματα». Ο Λαβρόφ είπε πως, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία δεν αισθάνεται απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή. «Δεν αισθανόμαστε απομόνωση. Αλλά, έχοντας πει αυτό, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι δεν θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα και να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή και αμερικανική κατεύθυνση στην εξωτερική οικονομική συνεργασία μας», είπε ο Λαβρόφ στο Channel 5. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να συνεχίσουμε έναν πόλεμο κυρώσεων, το εμπόριο ανθεί», είπε επίσης ο Λαβρόφ. «Πρώτα απ̉ όλα, είναι σημαντικό οι εταίροι μας να καταλάβουν τη ματαιότητα των τελεσιγράφων και των απειλών», πρόσθεσε.



Crash test στις μηχανές του θανάτου

Το 1991, στον Α' πόλεμο του Περσικού -του πατέρα Μπους- ο κόσμος έβλεπε για πρώτη φορά εκστασιασμένος σε συνθήκες μάχης (και σε απευθείας μετάδοση) το "αόρατο" βομβαρδιστικό Stealth F-117 να ισοπεδώνει τα «παλάτια» του Σαντάμ... Στον Β' πόλεμο -του υιού - το 2003, χρησιμοποιήθηκαν «επί του πεδίου» βόμβες λευκού φωσφόρου και απεμπλουτισμένου ουρανίου υψηλής διατρητικής ικανότητας. Στον τελευταίο πόλεμο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή υπό τις εντολές του Μπάρακ Ομπάμα με στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πήρε το βάπτισμα του πυρός το πιο προηγμένο τεχνολογικά σύγχρονο όπλο της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, το μαχητικό πέμπτης γενιάς F-22 Raptor.
Δεν είναι μυστικό πως όλοι οι τυχοδιωκτικοί πόλεμοι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργούν και ως δοκιμαστήρια αποτελεσματικότητας, αντοχής και προβολής των "προϊόντων" της πολεμικής βιομηχανίας της.
Το πρωί της περασμένης Τρίτης, πρώτης ημέρας των βομβαρδισμών, ο αντιπτέραρχος Ουίλιαμ Μέιβιλ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων στο αρχηγείο του μεικτού Γενικού Επιτελείου, είχε να αναγγείλει κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό στους δημοσιογράφους: στις επιδρομές της αμερικανικής αεροπορίας το προηγούμενο βράδυ κατά των τζιχαντιστών στη Συρία συμμετείχαν για πρώτη φορά και μαχητικά F-22. Πρόκειται για αεροσκάφη τεχνολογίας stealth που είναι ικανά να βομβαρδίζουν με ακρίβεια στόχους από απόσταση 25 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, κάποια F-22 είχαν αναπτυχθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής -που δεν κατονομάζονται-αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν συμμετάσχει σε αποστολές μάχης.
Ο Μέιβιλ δεν άφησε αμφιβολίες για το ότι η τελευταία ένοπλη δράση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προσφέρεται συν τις άλλοις και ως πεδίο δοκιμών σε συνθήκες πραγματικής μάχης για το νέο όπλο του Πενταγώνου-το αν αυτό προκαλεί θανάτους παιδιών και αμάχων είναι βέβαια άλλο θέμα...
Δοκιμές
"Αυτό που ψάχνουμε είναι τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να δούμε στις περιοχές - στόχους και ποιες 'πλατφόρμες' (βομβαρδισμών) θα ήταν οι καταλληλότερες σε σχέση μ' αυτό που κάνουμε. Είχαμε ένα μεγάλο μενού στόχων για να επιλέξουμε τα χτυπήματά μας. Πραγματικά, μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα αποτελέσματα (των πληγμάτων) παρά η 'πλατφόρμα'", τόνισε σε σχεδόν ακαδημαϊκή γλώσσα ο αντιπτέραρχος Μέιβιλ.
Ένας ειδικός, ο Κρίστοφερ Χάρμερ, πρώην πιλότος του αμερικανικού Ναυτικού και αναλυτής στο «Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου» είναι πιο συγκεκριμένος: «Με την παρουσία τόσων άλλων πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην περιοχή και την απουσία προηγμένης αεράμυνας (εκ μέρους των τζιχαντιστών) δεν χρησιμοποιούμε τα F-22 επειδή πραγματικά το απαιτεί η αποστολή», σημειώνει με νόημα.

Η ανάπτυξη του F-22 ξεκίνησε για λογαριασμό του Πενταγώνου τη δεκαετία του '80 από την Lockheed Martin. Η πρώτη πτήση έγινε τον Σεπτέμβριο του 1997. Το αεροσκάφος μπήκε στην παραγωγή το επόμενο χρόνο σε συνεργασία με την Boeing. Έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην αμερικανική κυβέρνηση 67 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας, εκτός των άλλων, και μιας σειράς δυσλειτουργιών που καθυστέρησαν την εξέλιξη του προγράμματος. Τα F-22 εντάχθηκαν επιχειρησιακά στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ το 2005. Είναι το πρώτο μαχητικό τεχνολογίας stealth με κύρια αποστολή την εναέρια μάχη. Συνολικά έχουν παραχθεί ως τώρα μόλις 188 αεροσκάφη. Η Lockheed διατείνεται ότι με το F-22 οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλισμένη αεροπορική υπεροχή για τα επόμενα 40 χρόνια. Με βάση την τρέχουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία, απαγορεύεται η εξαγωγή του αεροσκάφους σε οποιαδήποτε χώρα.

2 comments:

  1. One way a company can increase its profits is by
    reducing operating expenses. A substantial proportion of these costs
    are frequently in the form of printing costs. Strong ink
    printers like the Xerox Phaser 8560 provide the most economical answer to
    a company's printing requirements.

    The welcome desk was well labeled and notable on the still left hand side of the entry way.

    It was staffed with pleasant useful individuals; and there had
    been no lack of simple to approach greeters with
    clearly noticeable nametags standing about expectantly hoping
    someone would ask them a question.

    Chris Harrison sat down with Des again this week to talk about the hometown dates.
    Desiree said she would be lucky to be in any
    of the families she satisfied. Chris again received Desiree to admit that she enjoys
    Brooks, despite the reality that he hadn't formally informed her he cherished her.
    They talked about Chris, Drew, and Zak all becoming very bold about telling Des they
    loved her. Desiree actually stated she was hopeful for a
    proposal with Brooks, but after Chris's hometown date, she was feeling a small unsure.


    This is my favorite concept and I have to give credit to a
    buddy who numerous years ago shared this concept
    with me. She saved the plastic toys in a drawer for the entire yr and then at Christmas, she drilled holes in them for hanging a ribbon or a hook.
    She placed a small Christmas tree in each kid's space utilizing these toys as the decorations for the tree.
    The kids cherished to re-enhance their personal tree on a daily basis and left the large family tree with the more costly ornaments on your
    own.

    My mothers and fathers usually said homemade gifts are
    the best gifts anyone can get. Giving somebody a homemade gift exhibits
    that person how a lot you treatment about and
    value him or her. Not to point out, it's a great way to save money more than the vacations!


    .make particular your child has alter to use the phone.
    If you have a mobile phone or pager, make particular
    your kids know those numbers and how to activate them on the telephone.
    Mothers and fathers may want to invest in two way radios so
    family members associates can keep in get in touch
    with with each other.

    You can choose whichever answer makes the most sense to you.
    But I hope these business lessons I've discovered from wearing a nametag will help
    you make your mark and do some thing unforgettable!

    Also visit my web page - download avery name badge templates

    ReplyDelete
  2. Finding the right business to buy your title tags can be a
    challenging job. With hundreds of ID suppliers on the web who can make sense of it all.
    As in any buying choice you must aspect in what is important
    to you in getting your title tags.

    That's the important to immediate visitors visits: marketplace your
    web site everywhere. I recommend that each marketing endeavor ought to
    have your web site deal with on it. If I was you, I would place it on my
    hats, trucks, advertisements (print, radio,
    online, television), pens, agreements, indicators, displays, nametags, brochures, billboards, mugs, shirts, all
    free name badge templates microsoft gifts and anything else you
    use for marketing. The more you immediate traffic to your
    site the much better. The more you marketplace your
    web address, the much more you will see your immediate traffic increase so unfold the word.


    Autograph Guide/Pens - a big part of the enjoyable
    of concept park figures is getting their autographs.
    But if you wait until you get within the park to buy a
    guide and pen, you'll be paying large bucks. Arrive prepared and have fun.

    This is my favorite idea and I have to give credit
    score to a buddy who numerous years ago shared this idea with me.
    She saved the plastic toys in a drawer for
    the entire year and then at Christmas, she drilled holes
    in them for hanging a ribbon or a hook. She positioned a small Xmas tree in each child's
    room using these toys as the decorations for the tree. The children loved to
    re-decorate their own tree on a daily basis and left the large family tree with the more costly ornaments on your own.

    Now allow's talk about your EQ skills, your psychological intelligence.
    There's not much use for the intellect in the
    clinic waiting room, while the feelings will get a big exercise.


    With me, the word is apparent: nametag. If you Google the phrase "nametag," I'm
    the first page that shows up. If you listen to someone say the phrase "nametag," you believe of me.
    And after knowing me, reading my function or hearing me communicate, you will never believe about the word "nametag" the exact same way once more.
    That's Word Ownership. Certain, it's not a phrase used as frequently as marketing or customer
    services, but it's mine. I personal it.

    There are many issues we could review and discuss concerning Seo.
    This is merely a brief synopsis to hopefully assist you turn out to be
    more educated and consequently much more potent as you explore the Web and it's impact on your
    business.

    ReplyDelete