Sunday, November 16, 2014

Στα 2,2 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

Με σημαντική υπερκάλυψη η έκδοση για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  08/05/2014 19:55 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  09/05/2014 10:40



Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης , το ποσοστό του ΤΧΣ  στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας υποχώρησε στο 57%, από 84%.





Στα 2,2 ευρώ ανά μετοχή «έκλεισε» η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων της Εθνικής Τράπεζας, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα την Παρασκευή το πρωί, το τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 122% των ιδίων κεφαλαίων ανά μετοχή, στις 31/12/2013 και σε διαφορά της τάξης του 14,70% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 2,58 ευρώ στις 8/5 στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Στο βιβλίο προφορών, που έκλεισε την Πέμπτη το απόγευμα, καταγράφηκε υψηλή ζήτηση για τους νέους τίτλους της τράπεζας και σύμφωνα  με ορισμένες πληροφορίες ο βαθμός υπερκάλυψης έφθασε τις δυο φορές.

Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η αύξηση κεφαλαίου «υπερκαλύφθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών».

Οι νέες μετοχές αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο έως τις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων ποσού ύψους 1,04 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική μετά και την αύξηση τω 2,50 δισ. ευρώ διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (pro forma Core Tier 1) 18,2% και δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (pro forma Common Equity Tier 1), βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ 11,7%, με στοιχεία 31/12/2013.

Το ποσοστό του ΤΧΣ

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης , το ποσοστό του ΤΧΣ  στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας υποχώρησε στο 57%, από 84%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική της βάση και η ενίσχυση της διασποράς των μετοχών της από το 16% στο 43%, αποτελεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της συμμετοχής των ιδιωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κοινές μετοχές θα κατανεμηθούν σε δεκάδες επενδυτικά σχήματα, διασφαλίζοντας, έτσι, την πολυμετοχικότητα της τράπεζας.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ΕΤΕ αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή βελτιώνει τη χρηματοδοτική ικανότητα, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση του ομίλου στις χρηματαγορές με βελτιωμένους όρους.

Εξάλλου, παρέχεται περεταίρω κεφαλαιακή ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται στη διοίκηση του ομίλου άνεση χρόνου για την εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσής του, που περιλαμβάνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως του πλειοψηφικού πακέτου της τουρκικής Finansbank ή της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο τη μεγιστοποίηση του τιμήματος.

Σημειώνεται ότι πλέον η Εθνική καθίσταται η δεύτερη περισσότερο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων γεγονός που, μεταξύ άλλων, διευκολύνει τη διαδικασία πλήρους αποχώρησης του ΤΧΣ από το μετοχικό της κεφάλαιο.

Στη διοίκηση της Εθνικής επικρατεί ικανοποίηση τόσο για την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από το εξωτερικό όσο και για το γεγονός ότι πέτυχαν τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών σε αυτή τη φάση ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου. ​


No comments:

Post a Comment