Tuesday, November 30, 2010

H μεγάλη ληστεία των Ταμείων


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε στον ΟΑΕΕ αποκάλυψε τη μεγάλη ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο σε ένα μήνα μειώθηκαν κατά 46% οι δαπάνες για φάρμακα!           
«E» 30/11

Monday, November 29, 2010

Η γνώμη ενός φοιτητή για το Πανεπιστήμιο


 Αναδημοσίευση από το blog του Στ. Μάνου. http://stmanos.blogspot.com/
Ένας τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Πέτρος Κολοκοτρώνης, μου έστειλε ένα κείμενο με τις απόψεις του για το πανεπιστήμιο. Τον ερώτησα αν θα συμφωνούσε να το αναρτήσω στο blog μου. Συμφώνησε, και το κείμενο ακολουθεί. Δεν έχει υποστεί καμιά παρέμβαση εκ μέρους μου.


Η κυβέρνηση φοβάται τη Siemens; του Σ. Μάνου

Μολονότι έχω επανειλημμένως αναφερθεί στη Siemens, επισημαίνοντας τι κατά τη γνώμη μου οφείλει να πράξει η Κυβέρνηση, θα το επιχειρήσω για άλλη μια φορά.

Οι πράξεις της κυβέρνησης δείχνουν να μην κατανοεί τη διαφορά μεταξύ δικαστικών και διοικητικών ενεργειών. Η μόνιμη επωδός της είναι: «αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Η «δουλειά» της φαίνεται ότι περιορίζεται στην αναζήτηση προσώπων που διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Έτσι για παράδειγμα διοχετεύεται η πληροφορία ότι, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν προκύψει ευθύνες πολιτικών. Φαντάζομαι ότι αν τελικώς δεν προκύψουν, η δικαιοσύνη θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Όπως έκανε με την υπόθεση των υποκλοπών.

Tuesday, November 16, 2010

Παναγιώτης Κονδύλης, άποψη


Ένα γνήσιο ανθρώπινο δικαίωμα θα πρέπει να ισχύει και να απολαμβάνεται παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι, δηλαδή παντού όπου επιθυμεί να εγκατασταθεί καθένας. Ώστε σε τελευταία ανάλυση δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιωμάτα δίχως απεριόριστη ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης και δίχως αυτόματη νομική εξίσωση όλων των ατόμων με όλα τα άτομα χάρη στην οικουμενική ισχύ μιας ενιαίας νομοθεσίας. Όσο ο Αλβανός, π.χ., δεν έχει στην Ιταλία τα ίδια δικαιώματα με τον Ιταλό, μπορούμε stricto sensu, να μιλάμε για πολιτικά και αστικά, όχι για ανθρώπινα δικαιώματα.

Tuesday, November 9, 2010

ΕΥΦΥΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ


 «Οι ηλίθιοι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ευφυείς μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων»
Καγκελάριος Βίσμαρκ
του Α. Ανδριανόπουλου


Παρακολούθησα πρόσφατα στην τηλεόραση του BBC μιά συζήτηση ανάμεσα σε αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο μεγάλων κομμάτων με θέμα τις εκλογές της Τρίτης 2 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ηταν αποκαλυπτικό πως και τα δύο κόμματα επιμένουν σε μιά πολιτική δραστικής μείωσης των φόρων. Και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως σε μιά οικονομία που κλονίζεται είναι εγκληματική κίνηση η όποια αύξηση της φορολογίας.

Monday, November 8, 2010

FACTBOX-Key political risks to watch in Greece

By Ingrid Melander
ATHENS | Mon Nov 1, 2010 8:13am EDT
Nov 1 (Reuters) - Greece is scrambling to cut spending and boost revenues to meet a tough year-end deficit target prescribed in a multi-billion euro EU/IMF bailout.

The debt-choked country has made progress in pushing through reforms but tax collection is still lagging and investors question whether it can sustain these efforts in the face of a bleak economic outlook and social discontent.

Prime Minister George Papandreou has upped the stakes on Nov. 7 and 14 local and regional elections by hinting he may eventually call early general elections if he loses support for austerity policies aimed at pulling the country out of a severe debt crisis.

Investor worries over recession, an approaching revision of 2009 deficit data, and risks of political uncertainty have pressured bond yields and the cost of insuring Greek debt.

Following are the key political risks ahead:

Timeline: Greece's debt crisis


ATHENS | Sun Nov 7, 2010 4:35pm EST
(Reuters) - Here is a timeline of economic events in Greece in 2010.

Jan - Greece unveils stability programme on January 14, saying it will aim to cut its budget gap to 2.8 percent of GDP in 2012 from 12.7 percent in 2009.

Feb - Prime Minister George Papandreou says on February 2 the government will extend a public sector wage freeze to those making below 2,000 euros a month.

-- Greece must refinance 54 billion euros ($66.6 billion) in debt in 2010, with a crunch in the second quarter as more than 20 billion euros becomes due and market yields for Greek debt soar.

-- A one-day general strike on February 24 against austerity measures cripples Greece's transport and public services.

Δομικά έργα από χάλυβα.… στο ΕΜΠ


Αν μιλάμε για καθηγητές που διδάσκουν με τις πράξεις τους, τότε σίγουρα το χρονικό μιας σιδηράς κατασκευής που εκτυλίσσεται στο ΕΜΠ και όχι στο Πεκίνο, αμαυρώνει την φήμη του Ιδρύματος για άλλη μια φορά. Πώς θα αντιδράσουν οι νυν πρυτανικές αρχές στην δίωξη Βάγια - Ερμόπουλου;

Tuesday, November 2, 2010

Οι Γερμανοί κυνηγούν -και στον Σκαραμαγκά- μίζες


 Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει τον τριτεγγυητή και δίδει και προίκα, προκειμένου οι Γερμανοί να πουλήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην συνδεδεμένη με την Abu Dhabi Mar εταιρεία Privinvest, στο Μόναχο οι μίζες πίσω από ελληνικά υποβρύχια της σύμβασης 8/2000 έχουν βγει στον αφρό.

Συνέντευξη του Σάββα Καλεντερίδη στο περιοδικό HELLENIC NEXUS, NOE 2010


 Hellenic NEXUS: Ας αρχίσουμε με μια υπόθεση που στάθηκε η αφορμή να γίνει το όνομά σας γνωστό στο ευρύ κοινό: την παράδοση Οτσαλάν. Τα γεγονότα του 1999, λίγο-πολύ, είναι γνωστά. Ποια ήταν, κατά τη γνώμη σας, τα σοβαρότερα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης;
Σάββας Καλεντερίδης: Θα προτιμούσα να επεκτείνουμε το ζήτημα των ευθυνών και να μην αναφερθούμε μόνο στην κυβέρνηση. Ας πούμε γενικά στην Ελλάδα...
Το πρώτο λάθος αφορούσε στην ανάλυση των γεγονότων και των εξελίξεων που συνέβαιναν την περίοδο εκείνη γύρω από το Κουρδικό. Δηλαδή, φαινόταν τότε ότι οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι, για πρώτη φορά, να τραβήξουν το σχοινί με τη Συρία, κάτι που θα οδηγούσε στην έξοδο του Οτσαλάν από τη Δαμασκό ή από την περιοχή επιρροής της Συρίας (δηλαδή, τον Λίβανο). Αν παρακολουθούσαμε σωστά όσα συνέβαιναν στο μέτωπο Συρίας-Τουρκίας, τότε ίσως να ήμασταν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε όποια εξέλιξη αφορούσε το Κουρδικό – εννοώ και την έλευση Οτσαλάν στην Ελλάδα.