Μολονότι έχω επανειλημμένως αναφερθεί στη Siemens, επισημαίνοντας τι κατά τη γνώμη μου οφείλει να πράξει η Κυβέρνηση, θα το επιχειρήσω για άλλη μια φορά.
Οι πράξεις της κυβέρνησης δείχνουν να μην κατανοεί τη διαφορά μεταξύ δικαστικών και διοικητικών ενεργειών. Η μόνιμη επωδός της είναι: «αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Η «δουλειά» της φαίνεται ότι περιορίζεται στην αναζήτηση προσώπων που διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Έτσι για παράδειγμα διοχετεύεται η πληροφορία ότι, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν προκύψει ευθύνες πολιτικών. Φαντάζομαι ότι αν τελικώς δεν προκύψουν, η δικαιοσύνη θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Όπως έκανε με την υπόθεση των υποκλοπών.
Στην περίπτωση των υποκλοπών δεν βρέθηκε ποιος διέπραξε το αδίκημα. Αλλά η διοίκηση επέβαλε μεγάλο πρόστιμο στην εταιρεία από την οποία έγινε η υποκλοπή.
Στην περίπτωση των ομολόγων η δικαιοσύνη εξακολουθεί να αναζητεί υπευθύνους. Μπορεί να τους βρει, μπορεί όμως και να μη τους βρει. Παραδόξως όμως η διοίκηση (σε αντίθεση με το τι έγινε με τις υποκλοπές) δεν επέβαλε πρόστιμο ούτε αναζήτησε δικαστικώς μια θηριώδη αποζημίωση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνέπραξαν –παραπλανώντας και αποκρύπτοντας- στη διάθεση υπερτιμολογημένων δομημένων ομολόγων. Και το ερώτημα είναι γιατί; Μήπως φοβήθηκε η διοίκηση ότι αν επιβάλλονταν μεγάλη χρηματική ποινή, το θιγόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα ρωτούσε: «Γιατί με τιμωρείτε, αφού έκανα ότι εσείς μου υποδείξατε;»
Έρχομαι τώρα στην υπόθεση Siemens. Τα γεγονότα είναι, ότι η ίδια η Siemens δηλώνει ότι έχει πληρώσει περισσότερα από 100 εκ. ευρώ σε υπουργούς, κόμματα, δημόσιους λειτουργούς, κλπ. Ο κ. Τσουκάτος επιβεβαίωσε ότι εισέπραξε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ το 0,5% του ποσού αυτού (1 εκ. μάρκα).
Όταν μια εταιρεία δωροδοκεί εκείνους που επηρεάζουν την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, προσθέτουν το ύψος της δωροδοκίας στις τιμές τους. Ο αγοραστής αγοράζει κάπως ακριβότερα προκειμένου να πληρωθούν τα «δώρα». Λογικό θα ήταν να πει το κράτος-αγοραστής στη Siemens: «Πλήρωσες 100 εκ. ευρώ για δώρα στους αρμόδιους, που αν δεν τα είχες πληρώσει θα μπορούσες να μου τα έχεις δώσει ως έκπτωση. Επειδή τα δώρα αυτά δόθηκαν χωρίς τη δική μου έγκριση, απαιτώ να μου επιστρέψεις 100 εκ. ευρώ ως έκπτωση για τις αγορές μου». Η διοίκηση όμως, παρά τις φορτικές παρεμβάσεις μου, δεν έχει ζητήσει ο,τιδήποτε από την εταιρεία Siemens. Γιατί; Μήπως φοβάται ότι η Siemens θα πει ότι ενεργούσε κατ’ εντολή της κυβέρνησης;
Κατά τη γνώμη μου η διοίκηση οφείλει να αναζητήσει, υπό τύπον έκπτωσης, όσα ποσά δηλώνει η ίδια η Siemens ότι πλήρωσε για δωροδοκίες. Περισσότερα από 100 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής. Επιπλέον πρέπει να επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το πενταπλάσιο –άνω των 500 εκ. ευρώ- προκειμένου να συνετιστεί όχι μόνο η Siemens, αλλά και όλες εκείνες οι εταιρείες που δωροδοκούν για να κάνουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα.
Η μη επιβολή μεγάλων οικονομικών κυρώσεων στις εταιρείες που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και στη Siemens δημιουργεί, σε μένα τουλάχιστον, την εντύπωση ότι στα σκάνδαλα αυτά υπάρχει κυβερνητική ενοχή. Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση για την άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Αντιθέτως, στις υποκλοπές, η κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλλει πρόστιμα. Συμπεραίνω ότι εκεί δεν υπήρχε τίποτε που να τη φοβίζει.
Επαναλαμβάνω ότι τα πρόστιμα πρέπει να επιβληθούν στις εταιρείες είτε τελεσφορήσουν οι δικαστικές έρευνες, είτε όχι. Και πρέπει να επιβληθούν αμέσως διότι έτσι θα διευκολυνθεί και η δικαστική έρευνα.
No comments:
Post a Comment