Wednesday, March 20, 2013

Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο



Τι λέει το νέο νομοσχέδιο

Εξαιρούνται από το κούρεμα οι καταθέσεις μέχρι 20 χιλ. ευρώ σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που κατήρτισε η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως αναφέρει το stockwatch, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, για καταθέσεις από €0 μέχρι €20 χιλ. η επιβολή τέλους θα είναι μηδενική. Για καταθέσεις από €20 χιλ. μέχρι €100 χιλ. το τέλος θα ανέρχεται στο 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των €100 χιλ. το τέλος θ’ ανέρχεται στο 9,9%.


Το τέλος επί των καταθέσεων θα υπολογίζεται επί το υπόλοιπο των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την 15η Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας και η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες καθορίζονται βάση των κοινοτικών κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.

Η αξία της μετοχής που θα δοθεί στους καταθέτες θα είναι της ίδιας αξίας με την τιμή απόκτησης της από τη Δημοκρατία.

Οι μετοχές εξάλλου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παραχωρηθούν στους καταθέτες, θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου υπό τον όρο οι καταθέσεις να παραμείνουν για δύο χρόνια στο πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.
Πηγή:www.capital.gr


ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο «όχι» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στο δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟικός «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»
Η απόφαση του Γιούρογκρουπ, για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, είναι κλιμάκωση της επίθεσης και αφορά στο σύνολο των δικαιωμάτων της κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αποτέλεσμα αφενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδίζονταν. Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κατά των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλουν η ΕΕ - ΔΝΤ - αστικές κυβερνήσεις στους λαούς Ελλάδας και Κύπρου.

ΑΥΓΗ
Κυπριακό μνημόνιο: Ντόμινο που θα ρίξει το ευρώ φοβούνται τώρα οι Ευρωπαίοι
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/03/2013

Ανυπολόγιστες επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη διάλυση της ευρωζώνης διαβλέπουν αναλυτές και πιθανολογεί πλέον η κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την πρωτοφανή απόφαση της Γερμανίας να απαιτήσει και να επιτύχει στο Γιουρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η πάνδημη κατακραυγή στην Κύπρο, υποχρέωσε πάντως την κυβέρνηση Αναστασιάδη και το Eurogroup να αναζητήσουν "βελτιωμένη» λύση

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιαδης που μόλις τις τελευταίες ήμερες της προεκλογικής του εκστρατείας είχε αποκλείσει ακόμα και τη συζήτηση γι αυτό το ενδεχόμενο, έκανε τούμπα «α λα Σαμαρά» και αιφνιδίασε τον κυπριακό λαό «υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας» όπως προφασίστηκε

Η επιλογή του τριημέρου της αργίας της Καθαράς Δευτέρας ώστε να ελεγχθεί ο πανικός και να απορροφηθούν οι κραδασμοί και στις διεθνείς αγορές το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει ακόμα περισσότερου τους Κυπρίους που αισθάνθηκαν διπλά εξαπατημένοι. Έτσι κατέστη  αδύνατη η συγκρότηση πλειοψηφίας που θα μπορούσε υπερψηφίσει την πρόταση

Και αν η απόφαση της Γερμανίας αφορά και υπονομεύει το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με πρώτες τις τράπεζες του νότου, η στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη δείχνει την κυνική επιλογή της δεξιάς – και στην Κύπρο- την κρίση να πληρώσουν οι φτωχοί.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση Σαμαρά, αφού συμφώνησε δια του κ. Στουρνάρα στον «ξαφνικό θάνατο» για την Κύπρο, τηρεί σιγήν ιχθύος και αρνείται ακόμα και το στοιχειώδες , δηλαδή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη συζήτηση του θέματος από τη Βουλή. Εξ ίσου ασαφής είναι η κυβέρνηση στην πρόθεση να απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο πυροδοτούν εξελίξεις και αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στη Γερμανία και την Κύπρο μέχρι τις χώρες ειδικού ενδιαφέροντος για το νησί, όπως η Ρωσία και η Μ. Βρετανία. Η πρώτη που θεωρεί ότι πίσω από την ηθικολογία για την «οφσορ Κύπρο» κρύβεται η προσπάθεια να θίγουν τα οικονομικά της συμφέροντα, ενώ η δεύτερη, πολίτες της οποίας επίσης έχουν καταθέσεις στην Κύπρο, ετοιμάζεται να προσελκύσει τις καταθέσεις Βρετανών και Κυπρίων


ΠΑΣΟΚ
O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα διαδοχικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κ. Γιαννάκη Ομήρου,  τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Μάριο Καρογιάν.

Μετά τις επαφές αυτές, ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο, πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της. Ξέρουμε στο πετσί μας πόσο δύσκολο είναι να κινείται κάποιος μέσα σε συντηρητικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς και να διαπραγματεύεται με παράγοντες που δεν θέλουν να δουν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις μίας κρίσης που δεν είναι μόνον χρηματοοικονομική και δημοσιονομική.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται τώρα μπροστά στο δίλημμα ή να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για την Κύπρο ελέγχοντας τις εξελίξεις ή να πυροδοτήσει ανεξέλικτες καταστάσεις που θα τη  βλάψουν ως σύνολο.

Δεν  θα υποδείξει κανείς στον κυπριακό λαό και τους αντιπροσώπους του, τι θα αποφασίσουν. Ψάχνουν να βρουν την καλύτερη  ασφαλή εναλλακτική λύση, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωζώνης. Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση. Τα μικρά, σε απόλυτους αριθμούς, μεγέθη της κυπριακής οικονομίας επιτρέπουν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον και για την Ελλάδα στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.


Δημοκρατική Αριστερά
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο. (19/03/2013)
«Η Ευρώπη, οι εταίροι, οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Πρέπει να αντιληφθούν ότι συνολικότερα η Ευρωζώνη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικότερα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η ύφεση απειλεί πια και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Η απουσία ενός διαφανούς ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ουσιαστικά, όπως γνωρίζετε, έχει μπλοκαριστεί από την ίδια τη Γερμανία. Πρέπει να υπάρξει και να προχωρήσει. Και κυρίως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για την περίπτωση της Κύπρου. Η Ελλάδα συμπαρίσταται. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο».


1 comment:

  1. This paragraph is genuinely a pleasant one it helps new internet people, who are wishing
    in favor of blogging.

    Review my weblog :: free music downloads (freemusicdownloadsb.com)

    ReplyDelete