Tuesday, April 3, 2012

Ανησυχία για το Ελληνικό χρέος, λιγώτερο για ευρωζώνη


Από τον δικτυακό τόπο http://www.e-dragoumanos.eu/

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι «βλέπει» ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης και ένας εκ των αποκαλούμενων «σοφών» της, Πέτερ Μπόφινγκερ, την ώρα
που χαμηλού επιπέδου σύγκρουση εμφανίζεται να διατρέχει το eurogroup, εξαιτίας της εμμονής της Γερμανία ν αναλάβει και τρίτη κυρίαρχη θέση στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς οργανισμούς, με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αλλά και διότι η κατάσταση στις χώρες που έχει χτυπήσει η κρίση δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή μηνιαία οικονομική επιθεώρηση «Γκεβίν», που κυκλοφορεί μεθαύριο, ο κ. Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι με την πραγματοποιηθείσα διαγραφή χρέους το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε μόνον στο 157% του ΑΕΠ, από 162% του ΑΕΠ προηγουμένως. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει τώρα -και όχι το 2020- το δημόσιο χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.

Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι ο κ. Μπόφινγκερ επιρρίπτει ευθύνες για την οικονομική κρίση και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως επί δέκα χρόνια η Γερμανία δεν κατανάλωνε αλλά εξήγαγε επιμελώς τα πλεονάσματα σε χώρες, οι οποίες, όπως ήταν φυσικό, συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν τα πάντα για να συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ, ενώ ζητά την προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης και την καθιέρωση ευρωομολόγων με κοινές εγγυήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρωομόλογα θα πρέπει να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια, μέχρι 20 χρόνια, αλλά και περιορισμένα μεγέθη, ώστε να εξασφαλιστεί η πειθαρχία των υπερχρεωμένων χωρών.

Με μικρή περίοδο έλλειψης εντάσεων εξαιτίας του Πάσχα των Καθολίκων, σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συζητείται ευρύτατα η πιθανότητα οι «αγορές» να επιχειρήσουν και νέο «χτύπημα» στην ακεραιότητα του ευρώ, ιδιαίτερα καθώς μεγάλα επενδυτικά σχήματα και εταιρίες προσφοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διαμορφώνουν κοινή θέση κατά της πρόθεσης της ΕΕ να προχωρήσει στην υιοθέτηση του «φόρου Τόμπιν».

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομικών του eurogroup, θεωρούν πως ήδη έχουν σχηματίσει ένα ισχυρό τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού νομίσματος και πως δεν απαιτούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, επιπλέον μέτρα.

No comments:

Post a Comment