Wednesday, April 4, 2012

Δύσκολες ώρες για τους Χριστιανούς Κόπτες στην Αίγυπτο


Από τον δικτυακό τόπο http://www.e-dragoumanos.eu
(Σημ. του  blog, Το θέμα με τους κόπτες είναι μια ξεχασμένη από την Ελληνική Πολιτική τάξη ιστορία,  προφανώς την θεωρούν ανάξια της προσοχής τους. )
Οι φόβοι ότι οι ακραίες θέσεις των Αιγυπτίων ισλαμιστών στη σύνταξη του νέου αιγυπτιακού Συντάγματος δεν προσφέρονται για επεξεργασία και συζήτηση, οδήγησε την ηγεσία των Χριστιανών Κοπτών ν’ αποφασίσει την αποχώρησή τους από την Επιτροπή κατάρτισης του νέου Συντάγματος. Τα δυο ισλαμικά κόμματα που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, το εξτρεμιστικό Νουρ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θέτουν προϋποθέσεις που οδηγούν στην δημιουργία κράτους στη βάση ισλαμικών κανόνων, γεγονός που τοποθετεί τα εκατομμύρια Χριστιανών στο κοινωνικό περιθώριο κι ανοίγει το δρόμο για την εξόντωση τους.

Από τα 100 μέλη της Επιτροπής Συντάγματος μόλις τα 10 ανήκουν σε εκπροσώπους των Χριστιανών και γυναικείων οργανώσεων. Περί τα 70 ανήκουν σε ισλαμιστές και 20 σε διάφορα κόμματα λαϊκού χαρακτήρα.

Οι στρατιωτικοί που εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιτική ζωή της χώρας προκάλεσαν δυο συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα προκειμένου να βρεθεί μια λύση αλλά αυτό κατέστει αδύνατον εξαιτίας της εμμονής των ισλαμιστών που επικαλούνται την ευρεία κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πηγές των Κοπτών, τα θρησκευτικού χαρακτήρα επεισόδια συνεχίζονται στην Άνω Αίγυπτο αν και δεν δίνεται σ αυτά μεγάλη δημοσιότητα καθώς τα μεγάλης κυκλοφορίας και ακροαματικότητας ΜΜΕ, ελέγχονται από Ισλαμιστές και την κυβέρνηση.

Aπό την πλευρά τους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχτούν πολιτικές που οδηγούν σε κοινωνικούς διαχωρισμούς στη βάση θρησκευτικών διαφόρων και πως παρόμοια πολιτική θα σημάνει κρίση ανάμεσα σ αυτές και την Αίγυπτο. Την κρίση που έχει δημιουργηθεί παρακολουθούν από κοντά επίσης τόσο τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, όσο και το Βατικανό.

1 comment:

  1. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look
    of your website is magnificent, let alone the content!

    my blog free music downloads (twitter.com)

    ReplyDelete