Wednesday, April 30, 2014

Στουρνάρας: Δεν παίζουμε με το ευρώ

http://www.nooz.gr/economy/epi8esi-stournara-ston-suriza-gia-tin-oikonomia
ΑΘΗΝΑ 29/04/2014

Για «τριχοτόμηση προσωπικότητας» αναφορικά με το νόμισμα κατηγόρησε ο Γ. Στουρνάρας τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επισημαίνοντας: «Δεν παίζουμε με το ευρώ. Δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια. Σταματήστε να ακροβατείτε σε τεντωμένο σκοινί. Ευχόμαστε να κατασταλάξετε επιτέλους».

«Εως σήμερα θεωρούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο απόψεις για το νόμισμα -διχοτόμηση προσωπικότητας το λένε αυτό την ιατρική. Από τη μία η συνιστώσα της δραχμής από Λαφαζάνη και από την άλλη μια περίεργη άποψη, που θέλει ευρώ, αλλά και να χρεοκοπεί όποτε θέλει η χώρα ή να κόβει νομίσμα όποτε θέλει. Ας το πούμε οιονεί ευρώ» είπε.


Και πρόσθεσε: «Σήμερα ο κ. Δραγασάκης  μας είπε ότι εκτός των δύο επιλογών υπάρχει και το δημοψήφισμα! Τι άλλο θα ακούσουμε; Θέλετε ευρώ, δραχμή, οιονεί ευρώ, νόμισμα που από τη μια θα δείχνει δραχμή και από την άλλη ευρώ, δημοψήφισμα; Αυτή είναι η θεραπεία; Δεν είναι η δυσκολία να παρακολουθήσω την πολυφωνία σας, αλλά δημιουργείτε σύγχυση στους ψηφοφόρους σας. Είναι σίγουρο ότι θα ακούσουμε και άλλες απόψεις για το νόμισμα της χώρας. Ο κ. Δραγασάκης είπε whatever it takes -ακόμα και δημοψήφισμα».

Πέραν αυτών, υποστήριξε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών δεν περιλαμβάνει νέα «επαχθή» μέτρα «προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων που αποσκοπούσαν σε αυτά», ενώ κλιμάκωσε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

«Κάποιοι έχουν συνδέσει το πολιτικό τους μέλλον με την πολεμική εναντίον του μνημονίου, όμως οι εξελίξεις και η πραγματικότητα τους ξεπερνούν. Έτσι, η υιοθέτηση του κοινωνικού μερίσματος δίνει τη δυνατότητα να καρπωθούν πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ωφέλεια. Διαψεύδει την ακατάσχετη αδολεσχία καταστροφολόγων που χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους βλέποντας την κυβερνητική πολιτική να αποδίδει».

Απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισήμανε ότι «δουλεύουμε στην πραγματική οικονομία και δεν είμαστε στις ακαδημαϊκές αίθουσες. Άλλο τα πανεπιστήμια και άλλο η πράξη», ενώ προς τον Π. Λαφαζάνη υποστηριξε ότι «η Ελλάδα λόγω πρωτόγνωρης κρίσης κλήθηκε να πετύχει την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος χωρίς κλυδωνισμούς. Είμαστε ευχαριστημένοι, πέτυχε χωρίς κίνδυνο καταθέσεων και κατάρρευση τραπεζών. Ο στόχος ήταν να σωθούν οι καταθέτες και όχι οι τραπεζίτες».

Ικανοποίηση για Eurobank

Αναφερόμενος στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σημαντική υπερκάλυψη που σημειώθηκε, επιβεβαιώνοντας το σημαντικό ενδιαφέρον προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«2,86 δισ. αντλήθηκαν, υπερκαλύφθηκε η δημόσια και διεθνής προσφορά. Συμμετείχαν πάνω από 250 θεσμικοί επενδυτές υψηλής ποιότητας, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους προς τις ελληνικές τράπεζες. Το 10% κατανέμεται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, και το 90% απ' τις νέες μετοχές, σε νέους επενδυτές που συμμετείχαν έγκαιρα στη διεθνή προσφορά.

Η Eurobank γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά και πάλι πλειοψηφική μετοχική βάση. Η εξέλιξη είναι ορόσημο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε.

Αντιδράσεις

«Τόσο πολύ παραποιείτε την πραγματικότητα; Ποια κοινή λογική λέει ότι δίνουμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ στους τραπεζίτες και λέμε πως κέρδισε η χώρα;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

«Το κούρεμα έγινε για να ανακουφιστεί το δημόσιο χρέος. Όχι για να βάλουμε άλλα 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, και επιπλέον να εξαφανίζονται αυτά τα ποσά» συμπλήρωσε.

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

«Ακόμα και με τη δική σας λογική, το Δημόσιο βγαίνει κερδισμένο κατά 800 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει κέρδος 9,4 δισ. από την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, και η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του ΤΧΣ έχει ανέβει» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

«Ποσώς μας ενδιαφέρει το πώς λαμβάνει τις αποφάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως σημαντικό ότι υπάρχει ένας εσωτερικός σας διάλογος, που τελικώς δεν έχει καταλήξει, και αν αύριο αλλάξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ο λαός θα πρέπει να ξέρει πως θα βρεθεί με τη δραχμή στο χέρι» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης.


«Είναι ακραίο και σκληρά ακραίο να ξαναθέτετε το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", και να απειλείτε το λαό, ότι αν δεν πετύχουν τα σχέδια της διαπραγμάτευσής σας θα τον στείλετε σε δημοψηφίσματα» συμπλήρωσε.

No comments:

Post a Comment