Friday, September 23, 2011

Δάσκαλε που πάλευες


του Πάσχου Μανδραβέλη

Ο μόνος οργανισμός που εφαρμόζει πλήρως το Μνημόνιο είναι το ΚΚΕ στις επιχειρήσεις του.

Είναι εκπληκτικό -και ίσως ειρωνικό-, αλλά ο μόνος οργανισμός που εφαρμόζει πλήρως το Μνημόνιο είναι το ΚΚΕ στις επιχειρήσεις του. Εφαρμόζει ακόμη και εκείνα που δεν προβλέπονται από το Μνημόνιο, αλλά το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι γίνονται ελέω Μνημονίου. Δεν το λέμε εμείς, το περιέγραψε η ίδια η γενική γραμματέας του κόμματος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Απλώς υπογράμμισε ότι το κάνει για αγαθούς, ήτοι σοσιαλιστικούς, σκοπούς.

Οπως είπε η κ. Παπαρήγα «έχουμε πάρει μια σειρά αποφάσεις περικοπών και σε εκδόσεις κ. λπ. Και αυτά, κοιτάξτε να δείτε, είναι πρόβλημα γιατί αφορούν τη δράση του κόμματος. Επομένως, γίνανε απολύσεις στον "902" αυτό δεν το κρύψαμε».
Το Μνημόνιο, βέβαια, δεν προβλέπει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ούτε στον κομματικό. Κάθε νουνεχής άνθρωπος, όμως, γνωρίζει ότι η περικοπή του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων αναπόφευκτα οδηγεί σ’ αυτό που περιέγραψε η κ. Παπαρήγα: «αναγκάζεσαι να συρρικνώσεις κάποιες δραστηριότητες γιατί δεν έχεις...». Για να υπογραμμίσει την ανάγκη των απολύσεων η γ. γ. του ΚΚΕ έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ: «Δε μου λέτε, είναι ο "902" εδώ ως τηλεόραση; Δεν είναι. Πρώτη φορά συνεργείο του "902" δεν ήρθε στην περιοδεία. Γιατί; Περικοπή. Που δεν έχει ξαναγίνει αυτό, εδώ οποιαδήποτε συγκέντρωση κάναμε έτρεχε ο “902”. Βλέπετε τώρα τον "902"; Δεν υπάρχει "902". Που σημαίνει ότι θέλεις λιγότερο προσωπικό».
Εκτός των απολύσεων όμως, το ΚΚΕ εφαρμόζει στην πράξη όσα καταγγέλλει και μάλιστα η κ. Παπαρήγα επαίρεται γι' αυτό: «Στα στελέχη του κόμματος, όχι μόνο δεν έγινε αύξηση τα τελευταία χρόνια... αλλά σήμερα παίρνουν λιγότερα, έγινε περικοπή μισθών, με απόφαση και έχει ενημερωθεί όλο το κόμμα... Και χωρίς ωράρια λειτουργίας 8 - 5 κ. λπ.».
«Μισθοί πείνας» και «καταστρατήγηση του ωραρίου» από το ΚΚΕ; Φυσικά, διότι το κόμμα, όπως είπε η κ. Παπαρήγα δεν βγαίνει: «Γενικά, τα οικονομικά του ΚΚΕ, τα έσοδά του, έχουν πέσει πάρα πολύ, όπως έχουν πέσει και τα έσοδα της λαϊκής οικογένειας, όπως έχουν πέσει και τα έσοδα του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού. Εξαιτίας της κρίσης. Βεβαίως εξαιτίας της κρίσης». Δηλαδή για την κ. Παπρήγα έχουν μειωθεί τα έσοδα όλων εκτός των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις οποίες το ΚΚΕ ζητά κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ και καμία απόλυση;
Βεβαίως, όπως υπονόησε η κ. Παπαρήγα οι περικοπές σε επίπεδο πείνας και η πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου είναι από τα μέλη του ΚΚΕ εθελοντική προσφορά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, διότι ανυπακοή σ’ αυτές τις αποφάσεις σημαίνει διαγραφή και απόλυση. Και πού θα βρει δουλειά ο 64χρονος κ. Σπύρος Χαλβατζής αν απολυθεί από το ΚΚΕ; Αρα, το στοιχείο το εκβιασμού, αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ για όλες τις άλλες επιχειρήσεις, ενυπάρχει.
«Τι να κάνουμε; Πείτε μας. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Δεν τους πληρώνεις; Τους απολύεις, και τους απολύεις με τον παλιό νόμο, όχι με τον καινούργιο νόμο των απολύσεων, με την προηγούμενη αποζημίωση. Ο, τι μπορείς κάνεις, αλλά πέστε μου τι;».
Λογικότατα τα ερωτήματα της κ. Παπαρήγα. Ας σκεφθούμε τώρα το Δημόσιο, που επίσης δεν έχει λεφτά...
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.9.2011
http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3973:1&catid=69:2008-09-01-08-37-10&Itemid=91

No comments:

Post a Comment