Monday, February 6, 2012

Συμβούλιο αρχηγών: τουλάχιστον δεν το… διέλυσαν!


6-2-2012
Από το site http://www.e-dragoumanos.eu
(Σημ του blog. Ο υπέρτιτλος του άρθρου είναι: Αφού τα βρήκαν γιατί δεν το λένε να τελειώνουμε;... )
Με το δίλημμα μέτρα ή χρεοκοπία προσήλθαν χθες το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την απειλή που εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «Εάν όλα πηγαίνουν άσχημα στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει νέο πακέτο και αυτό συνεπάγεται με χρεοκοπία το Μάρτιο».

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μετά από 5 ώρες χωρίς τελική απόφαση και θα συνεχιστεί σήμερα. Φαίνεται πως οι πιέσεις της τρόικας, ειδικά για τα εργασιακά ζητήματα ήταν ασφυκτικές. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος άρχισε τις τελικές διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα για το PSI.

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς, φθάνοντας στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφ. Συγγρού, δήλωσε: «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση. Η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάσταση από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη». Ερωτηθείς εάν υπήρξε ή όχι συμφωνία, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε αύριο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ Παπανδρέου συνεκάλεσε έκτακτο πολιτικό συμβούλιο προκειμένου να μοιραστεί τα βάρος της απόφασής του και να μην κατηγορηθεί ότι εκείνος αποφάσισε μόνος του.

Που συμφώνησαν
Από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν τα εξής:
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν σήμερα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Γκούζενμπάουερ: καταστροφή να φύγει η Ελλάδα
Η κερδοσκοπία με τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα «παιχνίδι με τη φωτιά», προειδοποίησε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο, η θέση «ας τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν» είναι καταστροφική, διότι θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα που με τίποτε δεν θα μπορούσε πλέον να σταματήσει.
Ο κ. Γκούζενμπαουερ υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε κλονισμό της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα θα ετίθετο, όπως επισήμανε, το ρώτημα «ποια χώρα είναι η επόμενη».
Παράλληλα, τόνισε, η Ευρωζώνη θα στέγνωνε χρηματικά, ενώ θα εξαντλούνταν τα χρήματα για κράτη, τράπεζες και ιδιωτικές δραστηριότητες.

No comments:

Post a Comment