Thursday, February 9, 2012

Υπέγραψαν με την πλάτη στον τοίχο – Η πίεση τώρα στη Βουλή


Η πολιτική ηγεσία της χώρας δέχθηκε τις διατάξεις της Δανειακής Σύμβασης και με την πλήρη κάλυψη των τριών κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, την Κυριακή τόσο η Σύμβαση όσο και η συμφωνία για το PSI θα πρέπει να υπερψηφιστούν στη Βουλή. Σημειώθηκε μικρή διαφωνία για το θέμα των συντάξεων που καλούνται να επιλύσουν εντός 15ημερων κι έγκειται στην εύρεση 300 εκ ευρώ από κονδύλια.
Την ίδια ώρα παρατηρούνται μαζικές διαφωνίες βουλευτών των δυο μεγάλων κομμάτων που κάνουν σαφές, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τις δυο συμφωνίες εξαιτίας των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνουν και φέρνουν τη φτώχεια σε όλο μεγαλύτερα ποσοστά Ελλήνων.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας τους, από τον Λ. Παπαδήμο προς τον επικεφαλής της Ευρώ-ομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο τελευταίος συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα στις 6 συνάντησή της, προκειμένου να ακούσει τις λεπτομέρειες από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλο. Για τη συμφωνία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με τους όρους της Σύμβασης, ενημερώθηκε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κ. Σόϊμπλε αλλά και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη σύνοδο της ευρώ-ομάδας έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχουν και θα δώσουν εξηγήσεις και οι επικεφαλείς της τρόικα, που κλήθηκαν για το σκοπό αυτό στις Βρυξέλλες,

Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί η πολιτική ηγεσία της χώρας με «αντιστασιακούς» τίτλους, είναι σαφές ότι αδυνατούσε να πει ΟΧΙ, χωρίς ν αναλάβει και την ευθύνη της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Η σημερινή απόφαση είναι σαφές ότι στηρίζει το μέλλον της χώρας εντός των ορίων της ευρωζώνης, υπό τον όρο ότι η πολιτική αυτή θα ακολουθηθεί, αλλά ο Ελληνικός λαός θα ματώσει για τουλάχιστον μια δεκαετία, πριν ξαναβρεί μέρος των χαμένων «κεκτημένων» που απολάμβανε ως σήμερα.

Η συμφωνία για το «κούρεμα»
Το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης προς τους απανταχού πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI αποφασίστηκε προχθές το βράδυ στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των ομολόγων. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης, που θα απευθυνθεί την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προς τους πιστωτές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, εφόσον ολοκληρωθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF), Γιόζεφ Ακερμαν και Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ της ΒΝP Paribas
Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα για τη δρομολόγηση της τελικής διαδικασίας σχετικά με την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ συζητήθηκε και ο χειρισμός της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών (CACs), στην περίπτωση που η εθελοντική συμμετοχή είναι πάνω από το 50%, αλλά μακριά από το στόχο του 100%.

Η διάταξη, που θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει σε όλους τους κατόχους των ομολόγων το πλαίσιο της PSI θα νομοθετηθεί σύντομα, αλλά θα εξεταστεί η ενεργοποίησή της στις αρχές του Μαρτίου, όταν θα έχει λήξει η προθεσμία για την απάντηση των πιστωτών, στη δημόσια πρόσκληση και η εθελοντική συμμετοχή υπολείπεται του στόχου.

Σύμφωνα με το IIF, «οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική ήταν εποικοδομητική», κάτι το οποίο σημαίνει ότι συζητήθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Κεντρικός στόχος του PSI είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, στόχος που επιτυγχάνεται με τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αξίας 206 δισ. ευρώ. Στους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων θα δοθούν νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των αρχικών ομολόγων και το 15% σε μετρητά. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των νέων τίτλων θα είναι μεταξύ 3,6% και 3,75% (από 4,8% που είναι το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων).

No comments:

Post a Comment