Tuesday, February 14, 2012

Μη ζητάτε από τους Έλληνες ν’ αυτοκτονήσουν!


Από τον διαδικτυακό τόπο,
το άρθρο είναι σύνοψη του πρωτότυπου, από την διεύθυνση:
Η έγκυρη ηλεκτρονική έκδοση των Βρυξελλών, EUROPOLITIQUE στη στήλη «Quo Vadis Europe» δημοσιεύει άρθρο του Pierre Lemoine με τίτλο «Ελλάδα: το αδιέξοδο». Ο συντάκτης αναφέρει ότι οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν πλέον τη βαθύτερη πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί με τη μερική ή ολική αναδιάρθρωση του χρέους της και ότι για την ενίσχυση της χώρας απαιτείται μία βοήθεια αναπτυξιακή. Σε αυτό το πλαίσιο η ευρωπαϊκή κοινότητα θα έπρεπε να κινητοποιηθεί για την προώθηση ενός σχεδίου τύπου Μάρσαλ και όχι να ζητά από τους Έλληνες να αυτοκτονήσουν.

Πιο ανησυχητικό ακόμα, σχολιάζει ο Lemoine, είναι το γεγονός ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η ικανότητα της Ε.Ε. να βοηθά αποτελεσματικά ένα από τα μέλη της. Πλέον η διαχείριση της ελληνικής κρίσης γίνεται αντικείμενο ανοιχτής κριτικής. Τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα έπρεπε να είχαν δανείσει 120 δις ευρώ στην Ελλάδα το Μάιο του 2010, εφόσον ήξεραν ότι η χώρα δεν θα μπορούσε ποτέ να τα αποπληρώσει. Παρά ταύτα, ετοιμάζονται τώρα να της χορηγήσουν ένα δεύτερο δάνειο ύψους 130 δις ευρώ. Γιατί; Μήπως για να σώσουν τους ιδιώτες πιστωτές στα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης; Αυτό δεν ισχύει γιατί οι τράπεζες έχουν σπεύσει να απαλλαγούν κατά ποσοστό 75 έως 80% από τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν. Εξάλλου ο ρόλος των hedge funds αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί πολλοί έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί έτσι θα ενεργοποιηθούν τα CDS και θα κερδίσουν πολλά χρήματα

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει συμφέρον να ενεργοποιήσει μαζικά κεφάλαια προκειμένου να βοηθήσει την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο οικονομίας. Κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον για να αποφύγει τις συνέπειες από μία ελληνική πτώχευση (που θα ήταν παγκόσμιες) και δεύτερον για να μη θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την αξιοπιστία της ευρωζώνης, δηλαδή την ίδια την ύπαρξή της. Η παραμονή της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας και για την ίδια τη χώρα και για την ευρωζώνη στο σύνολό της, τονίζει ο Lemoine.

Ενώ όμως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δημιούργησαν με την πολιτική που ακολουθούν ένα αδιέξοδο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να έχουν στερέψει από ιδέες, από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου έχουν έρθει πρόσφατα μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η ομάδα του ADLE για παράδειγμα, μετά την επιστροφή της από την Αθήνα, ζήτησε από την Ε.Ε. «να δεσμευθεί για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» και από την τρόϊκα «να παραδεχθεί ότι η ασταμάτητη επιβολή και προσθήκη νέων φόρων δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα η οποία έχει κυρίως ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές και παραγωγικές επενδύσεις».

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα τα ψηφίσματα τριών ευρωβουλευτών, της Pervanche Beres (Σοσιαλιστική Ομάδα), της Marije Cornelissen (Πράσινοι) και του Jean- Paul Gauzes (ΕΛΚ) που αφορούν την πολιτική απασχόλησης και τη λήψη διαφόρων μέτρων, κυρίως κοινωνικών, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

No comments:

Post a Comment