Wednesday, February 15, 2012

Προβλήματα ακύρωσαν το σημερινό eurogroup – Τι θα γίνει


Από τον δικτυακό τόπο, http://www.e-dragoumanos.eu
δημιουργήθηκε ζήτημα με της συμμετοχή των κρατών της Ευρωζώνης στο δεύτερο δάνειο προς την Αθήνα…
… Με την πλευρά των γερμανών είναι…
… δημιουργήθηκε ένα άτυπο αλλά ισχυρό μέτωπο που ζητά να ενισχυθεί η Ελλάδα άμεσα…
Πολλαπλά γεγονότα και δηλώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ακύρωση του σημερινού eurogroup και η αντικατάστασή του από τηλεδιάσκεψη, οφείλεται στις μεγάλες αντιθέσεις και αντιρρήσεις για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάμεσα στους εταίρους. Αυτό προέκυψε στη διάρκεια του χθεσινού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς ανέκυψαν θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης επιπλέον δαπανών για το 2012.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ζήτημα με της συμμετοχή των κρατών της Ευρωζώνης στο δεύτερο δάνειο προς την Αθήνα, ύψους 130 δισ. ευρώ, που το ΔΝΤ ζητά να αυξηθεί (το θεωρεί ανεπαρκές), αλλά και με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Έτσι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα επιχειρηθεί ένα ξεκαθάρισμα απόψεων μεταξύ της ομάδας υποστήριξης των Γερμανικών θέσεων που επιμένουν στη συνέχιση υπόδειξης σκληρών όρων για την Αθήνα και αρνούνται την αύξηση του ποσού του δανείου κι εκείνων που διατείνονται ότι τώρα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή, του PSI και της δανειακής σύμβασης θα πρέπει η Αθήνα να βοηθηθεί άμεσα, χωρίς να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αλλά χωρίς επιπρόσθετα μέτρα.

Με την πλευρά των γερμανών είναι η Ολλανδία, η Τσεχία, Σλοβενία και η Φινλανδία, ενώ η Αυστρία μετά και τη χθεσινή υποβάθμισή της από την Moodys, είναι άγνωστο τι θέση τηρεί.

Αντίθετα το τελευταίο 48ωρο, σαν αποτέλεσμα της ψήφου από τη Βουλή δημιουργήθηκε ένα άτυπο αλλά ισχυρό μέτωπο που ζητά να ενισχυθεί η Ελλάδα άμεσα, τόσο για την ίδια τη χώρα αλλά και σαν απάντηση στις αγορές, που αμφισβητούν τη θέληση της ευρωζώνης να στηρίξει αποτελεσματικά την Ελλάδα, Στο μέτωπο αυτό μετείχε o πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλωντ Τρισέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μπαρόζο, Ρεν, Μπαρνιέ) ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βαν Ρομπόυ αλλά και χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν στο Στρασβούργο υπήρχε καλύτερο κλίμα για το ελληνικό θέμα σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με την Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη. Ωστόσο διατυπώθηκαν και αρκετές επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Ελληνικής πλευράς εξ’ αιτίας κυρίως της αβεβαιότητας που προκαλεί η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην Αθήνα.

Στη σχετική συζήτηση η κα Δαμανάκη φέρεται να είπε (σύμφωνα με την ίδια)”Μετά την οδυνηρή απόφαση, που ελήφθη με αξιοσημείωτη πλειοψηφία, από τη Βουλή προχθές στην Αθήνα, είναι ώρα να εκφρασθεί η Κοινοτική Αλληλεγγύη με σαφήνεια και χωρίς ταλαντεύσεις” τόνισε η Ελληνίδα Επίτροπος κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση. Ο Επίτροπος Όλι Ρέν συμφώνησε και ανακοίνωσε πως ως την σημερινή συνεδρίαση του eurogroup (πριν αυτό ακυρωθεί) όλα δείχνουν πως η Ελληνική πλευρά θα έχει καλύψει τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Κομισιόν και επομένως το eurogroup θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του PSI και της δανειακής σύμβασης χωρίς πρόσθετους όρους.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, αναμενόταν σήμερα να επικυρωθεί η απόφαση αρχικά για την παραχώρηση στην Ελλάδα και του δεύτερου δανείου αλλά και του κουρέματος του χρέους, με την επιφύλαξη ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο η Αθήνα θα προχωρήσει σε υλοποίηση των αποφάσεων που η Βουλή υπερψήφισε, δηλαδή στην υπερψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και μιας σειράς ακόμη κινήσεων που καθυστερούν εδώ και πολύ καιρό. Με τον τρόπο αυτό η πρώτη δόση του δανείου ισόποση των 30δις θα δινόταν περί την 20η Μαρτίου καθώς ως τότε υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστούν υα όποια προβλήματα προκύπτουν από τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Ταυτοχρόνως, αυτό σηματοδοτεί και μια επιπλέον πίεση, προς τους ιδιώτες που έχουν στα χέρια τους Ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν οικιοθελώς, στο κούρεμα με τους όρους που ήδη έχει συμφωνήσει το IFF.

Το eurogroup, κατω από τις συνθήκες αυτές θα συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις (αν έχει βρει λύσεις ως τότε) την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Η ανατροπή πάντως των θεωρούμενων ως χθες δεδομένων, οδηγεί σε νέα κρίση την ζώνη του ευρώ και υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στις αγορές που θεωρούν αδύναμη την ευρωζώνη. Για την Ελλάδα είναι μια ακόμη αρνητική εξέλιξη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και δύσκολα μπορεί πλέον κάποιος να προϋποθέσει ότι όλα θα πάνε καλά..

No comments:

Post a Comment