Thursday, February 16, 2012

Eurogroup: νέες πιέσεις και πολύ κουβέντα για το τίποτε…


Από τον δικτυακό τόπο:http://www.e-dragoumanos.eu
(Σημ. του blog. Ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος δείχνει να δίνει μια διαφορετική οπτική για τις εξελίξεις. Πάντα ενδιαφέρουσα. Περιττεύει να επαναλάβω ότι δεν χρειάζεται κανείς να συμφωνεί με τις απόψεις αυτές για να τις διαβάσει.)
μακροπρόθεσμα δάνεια με τα οποία θα … επενδύσουν στην Ελλάδα της δραχμής… αγοράζοντάς την…
αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου…

Χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε, μετά από τρεισήμισι ώρες συζήτησης, η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων ορισμένων εκ των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας, με τη Γερμανία να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά τη λήξη της συζήτησης προσπάθησε να καλύψει τις σημαντικές, ως και αγεφύρωτες διαφορές, που σημειώθηκαν στα πλαίσια της ευρωομάδας, λέγοντας πως από την προηγουμένη σημειώθηκε πρόοδος αλλά ότι χρειάζονται ακόμη πολλές φάσεις προκειμένου να γίνει δυνατή η εκταμίευση του β δανείου.

Ωστόσο άφησε μια αχτίδα ελπίδας ότι στη διάρκεια της τακτικής συνάντησης της ευρωομάδας την προσεχή Δευτέρα θα υπάρξει οριστική απόφαση. Στην ανακοίνωση του μιλά για δημιουργία μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή του δανείου κατά προτεραιότητα, χωρίς λέξη για πολιτικές ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι χθες σημειώθηκαν αρκετά «επεισόδια» κατά τα οποία ακούστηκαν ισχυρές φωνές για άμεση ενίσχυση της Ελλάδας και με αναπτυξιακά κονδύλια.

Πριν την έναρξη της διάσκεψης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Γερμανία εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, διαψεύδοντας τα περί επιθυμίας του Βερολίνου να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ.

«Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε: «Δηλώνω ξεκάθαρα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι αυτές οι φήμες είναι ανυπόστατες, δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους απόφασης από τη Γερμανία».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται» (Κάτι που ως τη στιγμή που γράφονταν το κείμενο, δεν είχε φανεί πως συζητήθηκε ή ζητήθηκε).

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.

Οι Γερμανοί Βιομήχανοι
Είναι εμφανές ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί μια δραματική αλλαγή της συμπεριφοράς των εταίρων έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει δρομολογηθεί από το Βερολίνο και ειδικότερα τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει κλιμακώσει τις απαισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Κύκλοι της αντιπολίτευσης στο Βερολίνο απέδιδαν την στροφή 180 μοιρών του κ. Σόϊμπλε στην επέμβαση κύκλων της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων, που ζήτησαν «να μην προχωρήσει η περαιτέρω χρηματοδότηση της Αθήνας αλλά το ποσόν που θα εκταμιεύσει η Γερμανία, να δοθεί σ αυτούς με μακροπρόθεσμα δάνεια με τα οποία θα … επενδύσουν στην Ελλάδα της δραχμής… αγοράζοντάς την».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τις απόψεις αυτές μετέφεραν και στο Γκίντο Βέστερβέλλε, υπ. Εξωτερικών και ως πρόσφατα ηγέτη των Φιλελεύθερων.
Ασχέτως πάντως της τελικής απόφασης της Καγκελαρίου Μέρκελ, οι γερμανοί οικονομικοί παράγοντες εμφανίζονται εξαιρετικά διαιρεμένοι, κάτι που δεν προοιωνίζει ιδιαίτερα ευτυχές τέλος της κρίσης.

Υπό εξέταση αναβολή του νέου πακέτου
Την ίδια στιγμή όμως το Reuters μετέδωσε ένα σενάριο, που δεν βρίσκεται μακριά από τις προσθέσεις των γερμανών βιομηχάνων, λέγοντας ότι “αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν στο πρακτορείο πηγές από την ΕΕ.
«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

No comments:

Post a Comment