Friday, June 3, 2011

Χρ. Πισσαρίδης: Αλλο Ελλάδα, άλλο Αργεντινή



«Η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά περισσότερα χρεοκοπώντας και αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση από ό,τι παραμένοντας σε αυτή», τόνισε πολλές φορές ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.
«Η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά περισσότερα χρεοκοπώντας και αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση από ό,τι παραμένοντας σε αυτή», τόνισε πολλές φορές ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Τεχνολογίας Πληροφορικής της KPMG, καθώς και το 10ο Συνέδριο οικονομικών διευθυντών με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».

Το χειρότερο σενάριο για την έκβαση της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης κατά τον ίδιο είναι η απομόνωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και η σταδιακή κατάληξή της σε μια τριτοκοσμική χώρα.
Η ευημερία της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και τα οφέλη από την ευρωπαϊκή της συνεργασία είναι πολύ πιο σημαντικά από τα οφέλη που θα είχε αποφασίζοντας να ακολουθήσει το δρόμο της χρεοκοπίας.
Η περίπτωση της Αργεντινής, όπως την ανέλυσε ο ίδιος, διαφέρει δραματικά από την Ελλάδα. Η Αργεντινή κατάφερε να χρεοκοπήσει και στη συνέχεια να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, κυρίως, λόγω των πρώτων υλών που παράγει, οι τιμές των οποίων ακολούθησαν ανοδική πορεία στη διεθνή αγορά και της συναλλαγματικής υποτίμησης που βοήθησε σημαντικά τις εξαγωγές της.
Σε αντίθεση οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας είναι, κυρίως, με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το εμπόριο αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων. Ταυτόχρονα η χώρα μας δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της, δηλαδή του ευρώ.
Η ελληνική οικονομική κρίση, ωστόσο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η ενδεχόμενη χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν σήμερα πολλές άλλες χώρες στην Ε.Ε. με ανάλογα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο της σε ό,τι αφορά τα κεντρικά διοικητικά της όργανα και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας κυρίως.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας θα προκληθεί ζημιά στις εγχώριες τράπεζες οι οποίες έχουν το 20% του χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει άλλο ένα 20%, σε διάφορους άλλους οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και τέλος υπάρχει ο κίνδυνος «μόλυνσης» και των υπόλοιπων χωρών μελών με υψηλό χρέος.
Nαυτεμπορική 2-6-11

No comments:

Post a Comment