Μίζες 81 εκατ.ευρώ σε δύο ομάδες προσώπων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09:27
TO BHMA
Άφιξη του υποβρυχίου Παπανικολής στο ναύσταθμο Σαλαμίνας [ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI]
Γερμανοί ευγενείς και επιχειρηματίες, έλληνας εφοπλιστής, στελέχη μεγάλων εταιρειών, διεθνείς έμποροι όπλων, έμποροι και μεσάζοντες από κάθε κοινωνική τάξη, αμπελουργοί και άλλοι είναι τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές του σκανδάλου μίζας των υποβρυχίων, που κατέληξε στην παραπομπή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Είναι χρήσιμη μια καταγραφή αυτών των προσώπων.
Σύμφωνα πάντως με έναν από τους γερμανούς πρωταγωνιστές, «για να κάνεις μια δουλειά στην Ελλάδα έπρεπε να κάνεις πάρτι με 100 άτομα...». Το πάρτι ήταν με το αζημίωτο για τους 100, αφού οι ωφέλιμες πληρωμές μοιράζονταν, σύμφωνα με το πόρισμα της Προανακριτικής της Βουλής, από δύο ομάδες προσώπων και οι μίζες έφθασαν τα 81 εκατ. ευρώ! Ας δούμε τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές, όπως προκύπτουν από το πόρισμα:
Γερμανοί υπάλληλοι - στελέχη της κοινοπραξίας Ferrostaal - HDW
Friedrich Haun (Χάουν, 73 ετών). Από το 1968 υπήρξε πληρεξούσιος της Ferrostaal AG και το 1993 έγινε μέλος του ΔΣ της εταιρείας. Τον Δεκέμβριο του 2000 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της HDW και στο τέλος Ιουλίου του 2003 συνταξιοδοτήθηκε και εργάστηκε ως ιδιωτικός σύμβουλος της εταιρείας για ακόμη έναν χρόνο. Από τη γερμανική δικογραφία προκύπτει ότι είχε ετήσιο εισόδημα 615.000 ευρώ μεικτά, ενώ λόγω της επιτυχούς σύναψης της σύμβασης «Ποσειδών 2» πήρε το 2002 προμήθεια σύμβασης 441.000 ευρώ. Φέρεται ότι ήλθε σε επαφή με τον Φον Πύκλερ αναζητώντας ομάδα επιρροής στην Ελλάδα και ότι ήλθε σε επαφή επίσης με τον Ιωάννη Μπέλτσιο, τον πρώην υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο, τον εφοπλιστή Μιχ. Ματαντό, τον επιχειρηματία Μιχ. Φιλιππίδη και με άλλα πρόσωπα και έδινε εντολές πληρωμών.
Hans Dieter Muhlenbeck (Μύλενμπεκ, 72 ετών). Από το 1963 ως το 1975 εργάστηκε ως αντιπρόσωπος της Ferrostaal στη Νιγηρία. Μετά την επιστροφή του το 1975 εργάστηκε ως το 1986 στο Τμήμα Πολεμικής Ναυτιλίας, την 1.1.1998 έλαβε γενική εμπορική πληρεξουσιότητα και την 1.7.1995 έγινε διευθυντής τμήματος, ενώ το 2003 συνταξιοδοτήθηκε και μετά το 2004 εργάστηκε στη Ferrostaal ως ιδιωτικός σύμβουλος. Από τη γερμανική εταιρεία έπαιρνε μπόνους ύψους 277.000 ευρώ ετησίως. Το 2001 έλαβε ποσοστό συμμετοχής στα κέρδη ύψους 126.146 ευρώ και το οικονομικό έτος 2002 ποσό 64.842 ευρώ. Ελαβε μπόνους για την επιτυχή σύναψη των συμβάσεων για τα υποβρύχια ποσό 300.000 μάρκων μεικτά. Φέρεται ότι έδινε εντολές πληρωμών στον Μιχ. Ματαντό, συνεργάτη και επίσημο αντιπρόσωπο της Ferrostaal στην Ελλάδα.
Ενδιάμεσοι - μεσάζοντες:
Αγκο Ντερμιτζιάν. Διώκεται χωριστά από τη γερμανική Δικαιοσύνη και σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία έχει γεννηθεί στον Λίβανο. Συμμαθητής στο σχολείο με τον Μιχ. Φιλιππίδη, φέρονται να έχουν συνεργαστεί στη χώρα μας και σε άλλη δουλειά, την κατασκευή εργοστασίου λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Εμφανίζεται ως διεθνής έμπορος όπλων και είχε συνεργαστεί με τους Χάουν και Πύκλερ στην προσπάθεια πώλησης υποβρυχίου στη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει μεγάλα ποσά από το δίκτυο πληρωμών της Ferrostaal, αφού εμφανιζόταν ότι ήταν εκείνος που υπέδειξε ως το «κατάλληλο» πρόσωπο για τις διασυνδέσεις με τους έλληνες συνεργάτες τον Μιχ. Φιλιππίδη.
Graf von Pugkler (Φον Πύκλερ). Είναι επίσης χωριστά διωκόμενος από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Ο Χάουν φέρεται να του ζήτησε την υπόδειξη ομάδας Ελλήνων με διασυνδέσεις που θα διευκόλυναν την ανάθεση στη γερμανική εταιρεία του έργου των υποβρυχίων. Φέρεται να έχει συναντηθεί με τον Ι. Μπέλτσιο ως πρώτη επαφή με τους Α. Αβατάγγελο, Μιχ. Φιλιππίδη, Μιχ. Ματαντό και με τους γερμανούς κατηγορουμένους. Με τους Ντερμιτζιάν και Φιλιππίδη έφεραν σε επαφή τον Χάουν με τους Μπέλτσιο και Αβατάγγελο.
Μιχαήλ Ματαντός. Είναι επίσης χωριστά διωκόμενος από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Εχει γεννηθεί στο Λονδίνο, έχει βρετανική υπηκοότητα και κατά δική του δήλωση έχει το επάγγελμα του εφοπλιστή. Δεν εμφανίστηκε ούτε στην Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενος μέσω του συνηγόρου του Αλ. Λυκουρέζου το δικαίωμα σιωπής του. Εχει επίσης κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου επίσης δεν εμφανίστηκε. Εχει δώσει τρεις καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, οι οποίες αποτελούν μέρος και της ελληνικής δικογραφίας της Βουλής.
Φέρεται ότι είναι το πρόσωπο που διακίνησε τις παράνομες πληρωμές, μέσω της εταιρείας ΜΙΕ από λογαριασμούς της τελευταίας στην τράπεζα UBS της Ζυρίχης και της Λουκέρνης. Ηταν εκπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα και «δεν είχε υψηλές διασυνδέσεις» στη χώρα μας, κάτι που αμφισβητείται στο πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Από τη διαδικασία στη Βουλή προκύπτει ότι μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και αυτού καταρτίστηκε σύμβαση συμβούλου ώστε να δικαιολογούνται ως δαπάνες τα τιμολόγια που εξέδιδε η ΜΙΕ προς τη Ferrostaal για ποσά που διακινήθηκαν για παράνομες πληρωμές που ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ.
Ο ρόλος του, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, αναδεικνύεται από το ότι ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει δύο πληρωμές σε μετρητά στον Ι. Μπέλτσιο (1 εκατ. ευρώ το 2000 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2003). Οι καταθέσεις του στην Εισαγγελία του Μονάχου αναδεικνύουν διάφορες πτυχές των πληρωμών και είναι αρμοδιότητας της Εισαγγελίας της Αθήνας να αξιολογηθούν για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Μιχαήλ Φιλιππίδης, έμπορος. Ενώ φερόταν ως αγνώστου διαμονής, εκλήθη από την Επιτροπή και η κόρη του στην Κηφισιά παρέλαβε την κλήση του. Ο ίδιος εμφανιζόταν ως μόνιμος κάτοικος Λιβάνου. Κατέθεσε στην Επιτροπή και δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι συνδέεται με φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ντερμιτζιάν και Αβατάγγελο. Είπε πάντως ότι δεν γνωρίζει τον Ι. Μπέλτσιο. Φέρεται ως εκείνος που σύστησε τον Αβατάγγελο ως τον άνθρωπο που είναι ικανός να οργανώσει ομάδα επιρροής στην Ελλάδα. Ο Ι. Μπέλτσιος εμφανίζεται πάντως ως διαπραγματευτής της συμφωνίας αντί του Αβατάγγελου.
Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επιχειρηματίας. Είναι κάτοικος Αγίου Στεφάνου Αττικής ή Βούλας Αττικής και μέτοχος της εταιρείας Τηνιακοί Αμπελώνες. Κατά τη δικογραφία του Μονάχου φέρεται ως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Dolmarton και Wilbforce, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση με την κατηγορία ότι έχουν διανείμει «παράνομες πληρωμές», και ως ο άνθρωπος που συντόνιζε τη δράση της ομάδας, κατ' άλλους μάλιστα ήταν και ο επικεφαλής.
Η Επιτροπή της Βουλής δεν μπόρεσε να καταλήξει στη συγκεκριμένη θέση του στην ιεραρχία, εκτιμά όμως ότι δεν είχε τον οργανωτικό και κυρίαρχο ρόλο που του αποδίδουν άλλοι. Εκτιμά επίσης ότι το ποσό των 36,3 εκατ. ευρώ που έλαβε από τη Ferrostaal μέσω παράνομων πληρωμών από τη ΜΙΕ δεν αποτελεί «αμοιβή» του, αλλά ένα μέρος διατέθηκε σε παράνομες πληρωμές. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι εισέπραξε αυτό το ποσό, υποστηρίζοντας ότι έλαβε λιγότερα, τα οποία θα εξηγήσει ακριβώς, όπως είπε στην Εισαγγελία. Εχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος και ενώπιον της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου. Εχει δώσει απολογητικό υπόμνημα και εκκρεμεί ερωτηματολόγιο στις 10 Ιουνίου.
Ιωάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών κατά την περίοδο υπουργίας του Α. Τσοχατζόπουλου. Φέρεται ότι είχε συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική εταιρεία από το 1998. Φέρεται ότι είχε ενεργό ρόλο σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και ως ο άνθρωπος που «κανόνιζε» για τις συζητήσεις με τον πρώην υπουργό. Φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίο σύστησε ο κ. Τσοχατζόπουλος ως «κατάλληλο» και «χρήσιμο» στον Χάουν. Στο προσχέδιο της αγωγής της Dolmarton κατά της Ferrostaal φέρεται ότι είναι ο πρώτος Ελληνας που συναντήθηκε με τον Φον Πύκλερ, αλλά και ότι είχε από παλιά επαφή με τον πρώην υπουργό.
Σύμφωνα με το πόρισμα είχε επαφή και με το υπουργείο Οικονομικών και με πρόσωπο που κατονομάζεται στην αλληλογραφία μεταξύ των υπόπτων που κατέσχεσαν οι γερμανοί ανακριτές ως ο «μικρός φίλος», για τον οποίο δεν υπάρχει άλλη αναφορά, εκτός από αυτή του Μύλενμπεκ ότι ίσως πρόκειται για τον Ι. Σμπώκο. Φέρεται ότι είχε συνάψει σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία από το 2000-2003 για παροχή τεχνικών υπηρεσιών.
Ο ρόλος του σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης ανάγεται σε ρόλο συνδέσμου με τον πρώην υπουργό. Η Επιτροπή θεωρεί πάντως ότι η εκτίμηση πως ήταν «ταμίας» του Ακη δεν προκύπτει με βεβαιότητα από τα στοιχεία της δικογραφίας. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση και επικαλέστηκε το δικαίωμά του να μην απαντήσει, αφού είχε δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος στην Εισαγγελία της Αθήνας.
No comments:
Post a Comment