Wednesday, June 29, 2011

Στο Συμβούλιο του ΑΕΙ, άσυλο και φύλαξη



Εφημερίδα Καθημερινή 29-6-2011
 Ο ρόλος του θα είναι ελεγκτικός και εποπτικός σύμφωνα με το νομοσχέδιοΤου Αποστολου Λακασα
Στο Συμβούλιο Ιδρύματος ανατίθεται η κατά νόμο τήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτό προβλέπει σαφής διάταξη του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα προβλέπεται η θεσμοθέτηση ειδικής υπηρεσίας φύλαξης του ιδρύματος, ενώ τα οικονομικά κάθε ΑΕΙ θα τα διαχειρίζεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το νομοσχέδιο οδεύει προς τη Βουλή καθώς αύριο η αρμόδια υπουργός Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, θα το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο. Χθες προηγήθηκε η παρουσίαση των βασικών αξόνων του στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις στον ΚΤΕ ήταν γενικά θετικές, παρότι δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο βουλευτής Μαγνησίας και πανεπιστημιακός κ. Κώστας Καρτάλης εξέφρασε ενστάσεις για τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Ιδρύματος, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ. Επίσης, ενστάσεις διατυπώθηκαν για την πρόταση για θεσμοθέτηση της δυνατότητας των ΑΕΙ να χορηγούν πτυχία τριετούς διάρκειας (όπως είναι η διάρθρωση σπουδών στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Μπολόνια). Από την πλευρά της, η βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Εύα Καϊλή διαμαρτυρήθηκε για τα προβλήματα στέγης του ΑΠΘ. Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση της κ. Διαμαντοπούλου, που ρώτησε πώς το ΑΠΘ έχει προβλήματα στέγης, ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλος έχει εξαγγείλει πρόγραμμα στέγασης των αστέγων. Επίσης, επί ποδός βρίσκονται οι πρυτάνεις, εάν κρίνει κανείς και από την οξύτατη προχθεσινή ανακοίνωση των πρυτάνεων των τριών μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας (Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλος και ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος), που χρέωναν στο υπουργείο μια επικοινωνιακή πολιτική, μέσω της οποίας διατυπώνεται ευθέως ή υπαινικτικά η απειλή ότι τα ΑΕΙ πρόκειται να υποστούν κυρώσεις -έως τη διακοπή της επιχορήγησης- εάν δεν δεχθούν τον νόμο-πλαίσιο. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο (το είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο του Σαββάτου 4/6) αλλάζει άρδην τη λειτουργία των ΑΕΙ. Μεταξύ των βασικών διατάξεων είναι οι ακόλουθες:

- Σε κάθε ΑΕΙ θα θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Ιδρύματος, με κυρίως εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες και όχι άσκηση διοίκησης, όπως η αρχική πρόβλεψη. Η αλλαγή αυτή έγινε ύστερα από αίτημα της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Η αρχική πρόταση ήταν το Συμβούλιο να ασκεί διοίκηση.
- Το Συμβούλιο θα αποτελείται από μονό αριθμό μελών, από 9 ώς 15, ανάλογα με το μέγεθος του ΑΕΙ. Σε αυτό θα μετέχουν (με εκλογή από όλα τα μέλη ΔΕΠ) μόνο καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές του ιδρύματος. Εκπρόσωπος των φοιτητών θα μετέχει στο Συμβούλιο, εκλεγμένος από την φοιτητική κοινότητα του ιδρύματος.
- Στο Συμβούλιο την πλειοψηφία θα έχουν τα μέλη του ΑΕΙ. Αυτοί θα επιλέγουν τα εξωτερικά του μέλη, άτομα που θα έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο.
- Για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται δημόσια προκήρυξη. Δηλαδή, ο πρύτανης μπορεί να είναι από το ίδιο το ίδρυμα, αλλά και από το εξωτερικό. Η τελική επιλογή θα γίνεται (με ψηφοφορία) από το Συμβούλιο Ιδρύματος.
- Η καθημερινή διοίκηση θα ασκείται από τον πρύτανη. Θεσμοθετείται θέση αντιπρύτανη, που θα εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος. Οι ακαδημαϊκές υποθέσεις παραμένουν αρμοδιότητα πρύτανη και Συγκλήτου.
- Για τη διαχείριση της περιουσίας και των αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων θα συσταθεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
- Το ΝΠΙΔ θα υπάγεται στο Συμβούλιο, ενώ θα καταργηθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που με το ισχύον πλαίσιο διαχειρίζονται τα κονδύλια από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα κάθε ΑΕΙ.
- Κάθε πέντε χρόνια θα γίνεται η αξιολόγηση του ΑΕΙ και των καθηγητών. Σε αυτή θα μετέχουν και οι φοιτητές μέσω ερωτηματολογίων.
- Μέρος της χρηματοδότησης (5%) θα συνδεθεί με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και την αποδοτικότητα των ΑΕΙ.
- Βασικά ζητήματα της λειτουργίας του ΑΕΙ (π. χ. φύλαξη, προαπαιτούμενα μαθήματα, πειθαρχικός κώδικας κ. ά.) θα καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του.
- Οργανώνονται Κέντρα Αριστείας, ενθαρρύνεται η ίδρυση από ελληνικά ΑΕΙ παραρτημάτων σε άλλες χώρες.
- Διευρύνεται ο θεσμός των επισκεπτών καθηγητών, ενώ δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται έδρες σε κάθε ΑΕΙ.
- Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα τοποθετούνται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
- Στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ σε ανώτερη βαθμίδα θα μετέχουν Ελληνες (θα αποτελούν την πλειοψηφία) και ξένοι πανεπιστημιακοί.

No comments:

Post a Comment