Wednesday, June 22, 2011

Δώδεκα μήνες εφεδρεία και μετά απόλυση από τις ΔΕΚΟ


Καθημερινή
  Τι προβλέπει για το πλεονάζον προσωπικό το νέο Μνημόνιο
Του Βασιλη Zηρα

Απόλυση, ύστερα από ένα 12μηνο στάδιο μισθωτής εφεδρείας, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού, προβλέπει για το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων επιχειρήσεων και φορέων το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και παρουσιάζει σήμερα η «Κ».


Πρόκειται για τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την 5η δόση, αλλά και τη νέα χρηματοδότηση, έως το 2014, από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο κείμενο του Μνημονίου, που συμφωνήθηκε στις αρχές Ιουνίου και στο οποίο θα ενσωματωθούν περιορισμένης έκτασης αλλαγές στα φορολογικά μέτρα, τις οποίες θα διαπραγματευθεί σήμερα και αύριο με κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προβλέπονται τα εξής:

- Μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (0,9% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «προσαρμογές θα γίνουν τόσο στην απασχόληση όσο και στους μισθούς του δημόσιου τομέα». Από την πλευρά της απασχόλησης, ο συνολικός στόχος είναι η μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 ή περίπου 21%. Η μείωση θα προέλθει από τον κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 στη συνέχεια), μειώσεις στον αριθμό των συμβασιούχων και μη εθελούσιες εξόδους (από κλείσιμο δημοσίων φορέων). Το νέο μισθολόγιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Θα οδηγήσει τους μισθούς σε επίπεδα ίδια με αυτά που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. «Η συνολική εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με κατάργηση των ειδικών καθεστώτων για μισθούς και επιδόματα και μείωση της αυτόματης μισθολογικής προσαρμογής», αναφέρεται. Επίσης, επεκτείνονται οι ώρες εργασίας σε ευθυγράμμιση με τη 40ωρη εβδομαδιαία απασχόληση που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε νομοθεσία που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου και θα ψηφισθεί έως το τέλος Ιουλίου.

- Βελτιώσεις στη λειτουργική απόδοση των δημοσίων επιχειρήσεων (0,5% του ΑΕΠ). Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει οδηγίες για την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους έως το τέλος Ιουνίου για την επίτευξη εξοικονομήσεων. Στον πυρήνα αυτών των σχεδίων θα βρίσκονται δράσεις για την αύξηση των τιμολογίων (στον τομέα των μεταφορών) και τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Θα προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου (έως το τέλος Ιουνίου) σε αντιστοίχηση με παρόμοιες επιχειρήσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το πλεονάζον προσωπικό είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου, η εφεδρεία θα υπάρχει για μια περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, αμειβόμενη με το 60% του βασικού μισθού και στο τέλος αυτής της περιόδου, το πλεονάζον προσωπικό εάν δεν έχει βρει εναλλακτική απασχόληση θα αποχωρεί. Μετατάξεις από την εφεδρεία εργασίας σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα θα υπολογίζονται στο ανώτατο όριο προσλήψεων και θα είναι δυνατές μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Οι μισθοί των υπαλλήλων των δημοσίων επιχειρήσεων θα είναι ευθυγραμμισμένοι με το νέο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους προσωπικού. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουλίου.

- Κατάργηση δημοσίων φορέων και οργανισμών (0,5% του ΑΕΠ). Στόχος είναι η εξυγίανση περισσοτέρων από 1.500 δημόσιων φορέων που υπάγονται σε διάφορα υπουργεία και στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης. Εχουν ήδη καταργηθεί 77 και έως το τέλος Ιουλίου θα καταργηθούν με νόμο άλλοι 44, θα συγχωνευθούν 25, ενώ θα προχωρήσει «το κλείσιμο, η συγχώνευση ή η εξυγίανση επιπλέον 10 μεγάλων φορέων με σύνολο 7.000 εργαζομένων (μεταξύ αυτών επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσίας, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σταθμοί δημόσιας τηλεόρασης)». Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο την απογραφή όλων των δημόσιων φορέων και οργανισμών και στη συνέχεια να αναθεωρήσει τις λειτουργίες και το κόστος. Με βάση αυτό θα αποφασιστεί ποιοι θα κλείσουν, ποιοι θα συγχωνευθούν και ποιοι θα διατηρηθούν με μειωμένο λειτουργικό κόστος. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.

No comments:

Post a Comment