Thursday, June 23, 2011

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ :Προσομοίωση στόχων σε Ιράν και Παλαιστίνη - Σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική άσκηση στη Θεσσαλία


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ :Προσομοίωση στόχων σε Ιράν και Παλαιστίνη - Σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική άσκηση στη Θεσσαλία
Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά η συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ και κυρίως οι ασκήσεις με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων. Σ' αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, που λαμβάνει χώρα από προχτές στη Θεσσαλία και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη. Η άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το 2011 και σ' αυτή συμμετέχουν πέντε ελικόπτερα του Ισραήλ («Απάτσι AH-64D», «Saraf» και μεταφορικά «S-70A-55» «Yanshuf-3») καθώς και αντίστοιχες ελληνικές μονάδες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.


Οι πτήσεις των μαχητικών ελικοπτέρων προκάλεσαν ανησυχία σε κατοίκους περιοχών της Θεσσαλίας, όπως προχτές το βράδυ στην Ελασσόνα. Η συγκεκριμένη άσκηση, για την οποία οι Ισραηλινοί κατά πάγια τακτική τους απαιτούν από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές να μην υπάρχει δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων πριν από τη διεξαγωγή της, είναι στο ίδιο πλαίσιο με την άσκηση «Morning Wind» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Πελοπόννησο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης, δηλαδή ασκήσεις καθαρά πολεμικής προετοιμασίας, όπως φαίνεται και από το σκηνικό που κάθε φορά στήνεται.

Περιλαμβάνουν επιχειρήσεις διάσωσης πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών στο πολεμικό πεδίο αλλά και αεροπορική κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη. Ο χαρακτήρας αυτός των ασκήσεων καταδείχνει την ανάγκη της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, τόσο για προετοιμασία αποστολών κρούσης μεγάλων αποστάσεων, όπως το ενδεχόμενο πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όσο και για καταδρομικές αποστολές σε κατοικημένες περιοχές με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων, όπως καθημερινά πραγματοποιούν οι Ισραηλινοί κατά παλαιστινιακών στόχων.
Εφημερίδα Ριζοσπάστης

No comments:

Post a Comment