Friday, June 24, 2011

Ασφυκτικές πιέσεις στον Αντ. Σαμαρά


Σφυροκόπημα δέχτηκε ο Αντ. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Τη σκληρότερη στάση τήρησε η Αγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε μετ' επιτάσεως τη ΝΔ «να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο και να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
"Η" 24/6
Των Βαγγέλη Δεμίρη και Δημήτρη Τσιούφου
Αντιμέτωπος ασφυκτικών πιέσεων και επιθετικής κριτικής εκ μέρους της πλειονότητας των κεντροδεξιών ηγετών βρέθηκε χθες ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, γεγονός που παραδέχθηκε δημοσίως και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, αν και τόσο κατά την είσοδό του όσο και μετά το τέλος της συνεδρίασης απέφυγε να αναφέρει την λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» που μέχρι χθες αποτελούσε βασική επωδό κάθε δημόσιας δήλωσής του.

Η δήλωση
Το πώς υποδέχθηκαν τον κ. Σαμαρά οι επικεφαλής των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων και το πώς αντιμετώπισαν τις εξηγήσεις που έδωσε για την απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, φάνηκαν από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψή μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Όμως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός».
Στο σφυροκόπημα που δέχτηκε ο κ. Σαμαράς, τη σκληρότερη στάση τήρησε η Αγκ. Μέρκελ, η οποία κάλεσε μετ' επιτάσεως την αξιωματική αντιπολίτευση «να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο και να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», συμπληρώνοντας ότι «σε τέτοιες καταστάσεις οι πάντες θα πρέπει να είναι ενωμένοι στη χώρα».
Ο Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν παρέστη στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, καθώς λόγω της εθνικής εορτής αναγκάστηκε να παρακολουθήσει την παρέλαση στο Μεγάλο Δουκάτο. Ωστόσο, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να νιώθει τυχερός, γιατί εάν ήμουν εκεί θα του ζητούσα να εγκαταλείψει επειγόντως την αρνητική του στάση».
Καμία άλλη λύση
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο Μεσοπρόθεσμο, υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να πουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει ούτε «παρακαμπτήρια οδός» στα μέτρα λιτότητας ούτε εύκολη λύση.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ τόνισε με νόημα ότι «το ΕΛΚ επιχείρησε να εξαντλήσει κάθε επιχείρημα προκειμένου να μεταπείσει τον κ. Σαμαρά, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις του».
Μέσα στην αίθουσα η πλειονότητα των στελεχών του ΕΛΚ πίεσαν ασφυκτικά τον κ. Σαμαρά να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο λέγοντάς του ότι μια αποτυχία του προγράμματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη και πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Δώστε μου το Μνημόνιο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και εγώ θα το στηρίξω» αντέτεινε ο κ. Σαμαράς. «Πείτε μας δύο μέτρα που θέλετε για να το στηρίξετε» ρώτησε, σε έντονο ύφος, η Αγκ. Μέρκελ, με τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντά: «Να αφαιρέσετε τα 6 δισ. που προβλέπονται από νέους φόρους και να χρηματοδοτηθεί για αναπτυξιακά μέτρα η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Κεντρική Τράπεζα», για να ακούσει τον Ζ. Μπαρόζο να επισημαίνει ότι έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Διαπιστώνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ το επιθετικό έως εχθρικό κλίμα που επικρατούσε επανέλαβε ότι συμφωνεί με τους στόχους για εξάλειψη του ελλείμματος και τον περιορισμό του χρέους, καθώς και «με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «όλα αυτά τα έχουμε εμείς προτείνει, τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε» και πως «ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Οχι στο «μείγμα»
Διαφωνούμε, ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς «με το μείγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία και έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης».
Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος της ΝΔ απλώς σημείωσε ότι «οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί άκουσαν τις απόψεις μας και τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος». Βεβαίως, πρόσθεσε τους είπα ότι «κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου θα τα ψηφίσουμε γιατί συμφωνούμε, αλλά επέμεινα ότι ευθύνη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε».

No comments:

Post a Comment