Tuesday, January 24, 2012

Ένα ακόμη “βαρύ” άρθρο για την Ελλάδα


21 hours ago by editor
(Σημ. Του blog. Είναι άρθρο από το site http://www.e-dragoumanos.eu. Πάντα ενδιαφέρουσες οι απόψεις που προβάλλονται).
Όμως οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως το πρόβλημα βρισκόταν αλλού…
… η ορθόδοξη Εκκλησία αποφεύγει την υποχρέωση πληρωμής φόρων…
… Τα περισσότερα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν δηλώνονται…
… Για την Ευρώπη, πρόκειται για ένα άλμα στο άγνωστο…
Στην βέλγικη εφημερίδα LE SOIR του Σαββατοκύριακου 21-22.01.2012 δημοσιεύθηκε άρθρο του Dominique Berns με τίτλο «Θα μπορούσε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ;» και λεζάντα «Μια συμφωνία με το τραπεζικό λόμπι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών το Μάρτιο. Όχι όμως και να βγει από την κρίση. Οι Έλληνες μπορούν να διαλέξουν να κάνουν ένα άλμα προς το άγνωστο…» Ο αρθρογράφος διερωτάται αν το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας αποτελεί πραγματικά την «οριστική λύση» στην ελληνική κρίση και αν στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε η Ελλάδα να αποφασίσει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Επισήμως, αυτά τα ερωτήματα δεν τίθενται, αναφέρει ο αρθρογράφος. Όμως όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι τα συζητούν.
Η λάθος διάγνωση
Ο αρθρογράφος περιγράφει συνοπτικά το ιστορικό του ελληνικού ζητήματος επικεντρώνοντας:
-           στη λανθασμένη διάγνωση του ελληνικού προβλήματος,
-           στη συνεχή επίρριψη ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν εφήρμοσε επαρκώς τα μέτρα λιτότητας ούτε προχώρησε στις ιδιωτικοποιήσεις που απαιτούσαν οι «κηδεμόνες» της,
-           στην υποκρισία των Ευρωπαίων οι οποίοι εξεπλάγησαν από την αποκάλυψη εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου (Οκτώβριος 2009) πως οι Έλληνες είχαν συστηματικά παραποιήσει τα οικονομικά τους στοιχεία πριν την είσοδό τους στο ευρώ, κάτι που αποτελούσε ωστόσο κοινό μυστικό αφού είχε ήδη αποκαλυφθεί από έλεγχο του 2004.
Επιπλέον, «ενώ η κερδοσκοπία εις βάρος της Ελλάδας μαινόταν, οι Ευρωπαίοι κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι είχε για πολλά χρόνια ζήσει πάνω από τις δυνάμεις της, επιχείρημα το οποίο εύκολα μπορούσε να καταπιεί η κοινή γνώμη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως το πρόβλημα βρισκόταν αλλού» επισημαίνει ο αρθρογράφος. Και συνεχίζει με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του οικονομολόγου Michel Aglietta “Zone euro – Eclatement ou Fédération ” το οποίο αναφέρει: στην Ελλάδα «δεν υπάρχει φορολογικό σύστημα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν συλλέγει τους φόρους. Η διαφθορά είναι γενικευμένη. Ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα υπαγορεύουν στο Κράτος την πολιτική του. Οι πλοιοκτήτες αποτελούν μια παλαιά ομάδα που γνωρίζει καλά πώς να διαφυλάσσει τα συμφέροντά της κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς. Αν επαναπατρίζονταν τα κεφάλαια που διαθέτουν οι πλοιοκτήτες σε φορολογικούς παραδείσους, τότε το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έσβηνε. Από την πλευρά της η ορθόδοξη Εκκλησία αποφεύγει την υποχρέωση πληρωμής φόρων για την τεράστια περιουσία της σε γη. Τα περισσότερα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν δηλώνονται».
Η χαμένη ευκαιρία
Η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στη φορολογική νομοθεσία και στη φορολογική διοίκηση, όπως είχε υποσχεθεί ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά, γράφει ο Berns. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές απαιτούσαν χρόνο και προϋπέθεταν τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Αντί όμως για στήριξη, η Ευρώπη επέβαλε την εφαρμογή δραστικών μέτρων λιτότητας, που όλοι γνώριζαν πως θα αποτελούσαν βαρύ πλήγμα σχεδόν αποκλειστικά για τους πιο αδύναμους οικονομικά, πως θα αποδυνάμωναν πολιτικά τον Γ. Παπανδρέου και πως θα βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση. Εν τέλει, η ελληνική οικονομία κατέρρευσε.
Ο αρθρογράφος καταλήγει πως κανένας λαός δεν μπορεί να υποστεί βαριές θυσίες όταν αυτές δεν μοιράζονται ίσα ή δεν δίνουν την ελπίδα εξόδου από την κρίση, έστω και σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Michel Aglietta, υπάρχει κίνδυνος να δούμε να αναλαμβάνουν την εξουσία «εθνικιστές πολιτικοί ηγέτες, που εξετάζουν μονομερώς την έξοδο από το ευρώ». Κατ’αυτόν, η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jacques Sapir «η κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη η οποία δεν μπορεί επ’ αόριστον να διατηρεί την Ελλάδα στη ζωή με οικονομικές ενέσεις». Για τον Sapir η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αφού μια χρεοκοπία χωρίς υποτίμηση δεν έχει νόημα». Οι δύο οικονομολόγοι συμφωνούν σε ένα σημείο το οποίο συνοψίζει ο Aglietta: «Το μόνο που θα καταφέρει μια μερική χρεοκοπία θα είναι να καθυστερήσει την έξοδο από τη νομισματική Ένωση». Για την Ελλάδα, πρόκειται για ένα στοίχημα. Για την Ευρώπη, πρόκειται για ένα άλμα στο άγνωστο, καταλήγει το άρθρο.

No comments:

Post a Comment